Prevlaka Vl. Metodije

Vladika Metodije: “Crkva nije vojna baza. Sabrani danas na Miholjskoj Prevlaci su najljepša iskra našega naroda“

Ime: 02.04.2019 Vladika Metodije o. Momo o. Mijajlo Prevlaka; Opis: Sabrani danas na Miholjskoj Prevlaci su najljepša iksra našega naroda Tip: audio/mpeg

U krstionici posvećenoj Svetom Petru Drugom Lovćenskom Tajnovidcu, koja se nalazi u okviru kompleksa Svetoarhangelskog manastira na Miholjskoj Prevlaci kod Tivta, danas je služena prva Sveta arhijerejska liturgija.

 

Načalstvovao je vikarni Episkop dioklijski g. Metodije, uz sasluženje mnogobrojnog sveštenstva i molitveno učešće velikog broja vjernika iz cijele Crne Gore koji su se sabrali da molitvom odbrane svetinju od rušenja koje je bilo najavljeno za jutros u 9 časova.

Protojerej Mijajlo Backović je rekao da je Njegoševa crkva na Lovćenu razrušena, a da „ovu nismo dali“.

„Ovo je crkva. Služili smo u njoj Liturgiju i ona je osveštana. Od sada ko takne u nju, takao je u svetinju, takao je u cijelu našu Crkvu“, upozorio je on.

On je zablagodario svima prisutnima.

„Hvala vam na hrabrosti, svima vama koji ste od sinoć ovdje branili svetinju od desanta terorista iz policije koji su shtjeli da na silu slome, prvo duh pravoslavnih Bokelja, a onda i ovu našu malu crkvicu“, kazao je otac Mijajlo.

Posebno je zahvalio svim policajcima koji nisu htjeli da učestvuju u rušenju crkvice.

„I koji su se stidjeli što su bili dio svega ovoga. Hvala i našoj braći rimokatolicima koji su danas došli ovdje da nas podrže. To je pravi i istinski ekumenizam“, naglasio je on.

2Protojerej-stavrofor Momčilo Krivokapić podsjetio je Nikšićanina koji je, navodno, na tenderu dobio da ruši ovu Svetinju, da je svaki koji je rušio Lovćensku kapelu loše prošao.
,,Niko ko ruši svetinju ne može dobro da završi. Stavljam mu na dušu da pazi šta radi, da ne kaže posle da nije znao“-poručuje otac Momčilo Krivokapić.

Vladika Metodije je na kraju Svete Liturgije podsjetio na Njegoševe stihove: Udar nađe iskru u kamenu, bez njega bi u kam očajala.

„To su riječi Lovćenskog Tajnovidca koji govori o svjetlosti i iskri najdubljoj u svakoj tvari, pogotovu u čovjeku bogolikom. Ta iskra i ta svjetlost Hristova se bez udara i bez krsta, – a mi se nalazimo u krstopoklonoj nedjelji, u sred časnoga posta, –  ne bi mogla projaviti, ni naći svoj izraz na najljepši mogući način. Ne bi mogla da prosveti i prosvijetli cijelu tvorevinu. A to je poslanje i prizvanje naše – svakoga čovjeka i hrišćanina“, rekao je Episkop dioklijski.

Kazao je sabranima na Službi da su upravo oni najljepša iskra ovoga naroda.

„Od ovoga udara najljepše u ovom narodu što ima, to je došlo ovdje i projavilo svjetlost Hristovu. Neki podrazumijevaju crkve i hramove kao građevine i zidove, kupole i stubove, priprate i naose, ograde i groblja. Svode ih na dimenzizu da su to samo neki kulturni ili istorijski spomenici. To oni, između ostalog, i jesu. Ali nijesu mrtvi spomenici, koji stoje prazni, nego su živi, živonosni i životvorni, prosvećujući i preobražavajući. Jer, svako mjesto gdje se okupi narod sa sveštenstvom svojim i sa episkopom svojim je Crkva“, objasnio je Vladika.

3Vladika Metodije je naglasio da samo dobri i dobronamjerni ljudi znaju da je ovo crkva Božja.

„I vi, kao iskra ovoga naroda, ćete, ako Bog da, zapaliti i u onom drugom dijelu našega naroda tu iskru Božanske i Hristove svjetlosti da nas ona preobrazi sve. Crkva nije vojna baza, kako neki misle, da zauzima zemaljske teritotije i prostore. Oni koji tako misle, oni borave samo u svojim dimenzijama pohlepe, vlastoljublja i moći od ovoga svijeta. Crkva Božija postoji već dvije hiljade godina, a na ovom mjestu više od hiljadu godina, jer Sveti Sava je, osnivajući ovdje episkopiju, samo nastavio ono što je ovdje već postojalo“, kazao je Vladika.

Prenoseći blagoslov Arhiepiskopa cetinjskog Mitropolita crnogorsko-primorskog g. Amfilohija, Vladika Metodije je im je prenio i njegovu poruku da istraju i da se ne boje.

„Jedino čega hrišćanin treba da se boji jeste, ne ono što će da nam dođe u susret, nego kako ćemo se mi ponijeti u situaciji i životnim okolnostima koje nam dođu. Samo toga treba da se bojimo – gdje ćemo mi u svemu tome biti. Još jednom vas blagosiljam i želim da ova ljubav Božja i ova svjetlost Hristova koja sija sa vaših lica, i mir Božji – da se prošire dalje. I da se krljušti sa očiju slijepih ljudi, koji ne vide šta rade, skinu i da i oni progledaju. I da se, – naše su to molitve, – svi ovdje okupimo, jer ovo nije mjesto razdvajanja i podjela“, poručio je Vladika Metodije.

1Vladika Metodije je na kraju poručio da je manastir Miholjska Prevlaka mjesto sabiranja, pomirenja, ljubavi i praštanja

Svetoj službi Božijoj predhodilo je okupljanje jakih policijskih snaga oko ove svetinje već od 4,35 časova. Vjernici kažu da je policija sa ugašenim svijetlima sa mora pokušala da tajno i nečujno opkoli krstionicu u kojoj se mnoštvo naroda molilo i učestvovalo na službi Božijoj.

Protojerej Mijajlo Backović je najavio da će vjernici svojim fizičkim prisustvom i dalje čuvati crkvicu od rušenja „sve dok ne nađemo rješenje s ministarstvom“.

Radosav Rajo Vojinović