Litija Podgorica

Vladika Metodije predvodio Markovdansku litiju ulicama Podgorice

Tradicionalna Markovdanska litija sa moštima prepodobnog Simeona Dajbabskog, predvođena Njegovim preosveštenstvom Episkopom dioklijskim g. Metodijom, prošla je večeras ulicama Pogorice. U ovom krsnom hodu molitveno je učestvovao veliki broj vjernika, kao i sveštenstvo i monaštvo Mitropolije crnogorsko-primorske.

Litija koja se svake godine održava u čast i slavu Svetog apostola i jevanđelista Marka, nebeskog pokrovitelja Podgorice, kretala se od Crkve Svetog Đorđa pod Goricom do mjesta gdje se nalazio Manastir Svetog Marka na lokalitetu Drpe Mandića i nazad.

Preosvećenog vladiku dioklijskog, sveštenstvo i vjerni narod na Draču je dočekala staropodgorička porodica Đečević.

Blagodareći na srdačnom dočeku, Preosvećeni Episkop Metodije prenio je gospodinu Mirsadu Đečeviću, blagoslov Njegovog visokopreosveštenstva Arhiepiskopa cetinjskog Mitropolita crnogorsko-primorskog g. Amfilohija.

Vladika se g. Mirsadu zahvalio što nastavlja blagosloveno djelo svoga čestitoga oca, pokojnog Halita, i u ljubavi svake godine dočekuje  litiju. Poželio je da Bog kuću Đečevića obdari zemaljskim i nebeskim darovima.

Nakon kratkog zadržavanja i posluženja, litija je nastavila svoj molitveni, svešteni hod ka Crkvi Svetog Đorđa.

Na kraju litije protoprezviter-stavrofor Velibor Džomić, starješina Crkve Svetog Đorđa, je naglasio da je litija veliki događaj i blagoslov za ovaj grad i narod koji živi u njemu.

Čestitajući praznik, otac Velibor se zahvalio Visokopreosvećenom Mitropolitu Amfilohiju na njegovoj molitvenoj podršci i blagoslovu za ovaj dan, kao i Preosvećnom Episkopu buenosajreskom i južno-centralno američkom g. Kirilu koji je sa sveštenstvo jutros u crkvi pod Goricom služio Svetu liturgiju.

Zablagodario je i Preosvećnom Episkopu dioklijskom g. Metodiju koji je danas u ime našeg Mitropolita, kao duhovni sin ovoga grada i hrama, i ovoga naroda, predvodio Markovdansku čudesnu litiju:

„Hvala vam vaše Preosveštenstvo, na molitvama, na vašem krsnom hodu kroz ovaj grad koji je vaš grad, kao i svih nas. Rado vas dočekujemo u Crkvi Svetog velikomučenika Georgija koja je vezana za vas i vaše duhovne staze i bogaze, kojima vas je Gospod doveo do uzvišenog arhijerejskog služenja u Svetoj crkvi Božijoj. Uvijek ste ovdje dobro došli i ovdje ste uvijek domaćin.“

Prota Velibor je zahvalio i svim ocima, sveštenicima, monasima i svima koji su danas uzeli molitvenog učešća u litiji.

Naglasio je da su mošti Svetog starca Simeona veliki blagoslov večeras, kao i svih ovih godina, i pozvao sve da u molitvenoj tišini cjelivaju mošti ovog Božijeg ugodnika.

Na kraju svog obraćanja protojerej-stavrofor Velibor Džomić je poželio srećnu i blagoslovenu krsnu slavu Kolu srpskih sestara koje nosi i pronosi blagoslov Svetog apostola i evađeliste Marka:

„Neka ste svi živi i zdravi i od Boga blagosloveni, da nas ova svetinja prima i prepoznaje kao svoje u sve dane života našega. Amin, Bože da! Hristos Voskrese!“

Njegovo preosveštenstvo Episkop dioklijski g. Metodije je blagosiljao i prerezao slavski kolač podgoričkog Kola srpskih sestara, čije članice su priredile posluženje.

Vesna Dević

Galerijafotografija-link