Opelo

Vladika Metodije služio opelo Stanojki Ćeranić

Ime: 16.07.2019 vladika metodije opjelo Stanki Ceranic; Opis: Vladika Metodije služio opelo Stanojki Ćeranić Tip: audio/mpeg

U selu Dubrovsko kod Šavnika danas su sahranjeni zemni ostaci Stanojke Ćeranić, majke jereja Božidara Ćeranića, paroha riječkog.

Opelo novoprestavljenoj sluškinji Božjoj  služio je Njegovo preosveštenstvo Episkop dioklijski g. Metodije  u Orašju kod Danilovgrada.

U besjedi nakon opela Vladika je rekao da je Stanojka, kao divna supruga i brižna majka, svoja čeda usmjerila tamo gdje ih usmjerava svaka istinska i prava majka – Hristu Bogu našemu.

Usmjerila ih je ka svetome Ostrogu, ka ćivotu Svetoga Vasilija i ćivotu Svetoga Arsenija Ždrebaoničkoga. Ona je postavila visoke ciljeve svojoj djeci i svojoj unučadi“, rekao je Vladika dioklijski.

Dodao je da su ti ciljevi oni kameni temeljci, najčvršći temelji, ne samo jednoga čovjeka nego i svake porodice, bratstva, plemena i naroda na ovome svijet:

To je poštenje, i dobrota, i skromnost, i milost, i briga, i požrtvovanje… Sve je to Stanojka postavila za cilj svome potomstvu, svojoj djeci i unučadima. I svima onima koji su nju poznavali i koji su blagu riječ i milost od nje primali.

Na sahrani u selu Dubrovsko, Episkop dioklijski g. Metodije je kazao da je Stanojka Ćeranić podigla divno potomstvo, od kojih jedan služi Božanskome oltaru. Govoreći o njenom životu, punom vrlina, Vladika je naglasio da je sve milovala, ljubila i okupljala oko sebe, tako da su je svi voljeli i koje god poznavao Bogu je zahvaljivao što je postojala:

Neka njenoj porodici bude na utjehu što su ovakvu suprugu, majku, sestru, tetku, komšinicu, kumu i prijateljicu imali. Pokoj joj duši i Carstvo nebesko, a njenom rodu, porodici i ostatku, neka je nazdravlje i da imaju za uzor svoju majku. I ako makar jednim djelićem ispune ono što je ona u svom životu ispunila i oni će biti veliki pred Gospodom. Carstvo joj nebesko. Amin!

Opraštajući se od svoje majke Stanojke, Slavko Ćeranić se u ime porodice zahvalio svima koji u ovim teškim trenucima saučestvuju u bolu sa porodicom povodom njene iznenadne smrti.

R.V.