О. Радојица Божовић

Владика Методије служио заупокојену Литургију о. Радојици Божовићу: Проте ћу се сјећати док год будем ходио по овој земљи

Име: 21.09.2021 besjeda Vladika Metodije; Опис: Владика Методије служио заупокојену Литургију о. Радојици Божовићу Тип: audio/mpeg

Његово преосвештенство изабрани Епископ будимљанско-никшићки г. Методије служио је данас са свештенством Свету заупокојену литургију, а послије тога помена над одром блаженопочившег проте Радојице Божовића, у Цркви Светог архангела Михила у Милочанима, у Никшићу. Саслужило је свештенство Епархије будимљанско-никшићке и Митрополије црногорско-приморске.

Преосвећени владика се дирљивим ријечима опростио од оца Радојице, присјетивши се њиховог првог сусрета од прије 20-ак година, који је урезао његов лик дубоко у његово сјећање, да га је за цио живот запамтио и заволио:

“То је био један дивни, племенити и умјерени човјек. Непретенциозни, смирени, дубоки, искуствени, који је истински сазрио. Један човјек који је схватио реалност овога живота. Није био занешењак. Нашао је ону праву мјеру којом треба човјек да живи. Чак су и антички народи открили да је суштина људскога живота да позна самога себе и да нађе мјеру у своме животу. Кад су неки путописци срели Светог Антонија Великог у пустињи, родоначелника монаштва, великог светитеља, грандиозну личност у историји Цркве, они су га описали као човјека умјереног, који није претјеривао ни у чему. Који није ни пуно причао, а ни пуно ћутао. Који није био ни предебео ни пуно мршав, који је нашао мјеру у свему. Који није био ни преозбиљан, нити се непрестано смијао. И то савршенство живота је наћи мјеру. А та хармонија која се усели у људску душу и која даје мјеру свакоме нашему дјелу и нашој ријечи, а и нашој мисли, из које произлази и ријеч и дјело, јесте Христова мисао и дјело које је одражавање Христа човјека. Само Бог који се усели у људско срце посложи све на своје мјесто и свему нађе мјеру. Е, то је онај лик оца Радојице који ми се урезао у сјећање и преко којег сам га запамтио и преко којег ћу га се сјећати док год будем ходао по овој земљи”, казао је  изабрани Епископ будимљанско-никшићки г. Методије.

Протојереј-ставрофор Радојица Божовић, парох улцињски у мировини, уснуо је у Господу јуче, на празник Светог мученика Созонта, 20. септембра 2021. љета Господњег.

Весна Девић/ Оља Балабан