Gračanica

Vladika Teodosije: 17. marta naneta rana našem biću

Ime: 18. 03. 2020 Zivojin Rakocevic; Opis: U prilogu ćemo čuti i intervju Živojina Rakočevića koji je dao za RTRS Tip: audio/mpeg

Parastosom u manastiru Gračanica koji je služio preosvećeni Vladika raško-prizrenski i kosovsko-metohijski G. Teodosije, polaganjem bijelih ruža ispred umjetničke instalacije MISSING i izložbom slika ,,Jesen u Prizrenu 2019”, obilježena je šesnaesta godišnjica martovskog pogroma na Kosovu i Metohiji.

Pogrom 16 GodinaVladika Teodosije je u besjedi istakao da  oni koji ostaju na KiM, opstaju zahvaljujući svojoj veri.

Vjerom i nadom mi živimo na Kosovu i Metohiji i žive naše svetinje toliko puta napadane, toliko puta, spaljivane, bivale su i oštećene i oskrnavljene, ali mi smo ih ponovo obnavljali, posećivali i ono što nasvećuje najviše te svetinje, jeste sveta liturgija i molitva koju vršimo u njima. Tu gde je dvoje, troje sabrano u Hristovo ime, tu je Gospod sam prisutan, a gde je Gospod prisutan, prisutna je sila Božija.”

Obiljležavanje nasilja i pomen stradalima protekli su bez prisustva većeg broj ljudi, usled pojave korona virusa. Vladika Teodosije savetuje ljudima da ne paniče i da imaju vjeru.

Novinar i publicista, Živojin Rakočević direktor Doma kulture u Gračanici, podsjećajući na ono što se desilo pre šesnaest godina, kaže da je uprkos teškoj sudbini, ova likovna kolonija dokaz obnove života. Rekao je da umetnici koji su stvorili slike, nisu mogli danas da dođu.

Pogođeno je u srce i to srce kuca i dan danas. Sve što smo imali doživelo je težak udarac i sve što smo imali se obnavlja. Kolonija organizovana peti put u Prizrenu je dokaz da se na ruševinam rađa život i da taj život daje svoj stvaralački i kreativan odgovor”, kaže Rakočević.

 

U prilogu ćemo čuti i intervju Živojina Rakočevića koji je dao za RTRS.

 O stradanju našeg naroda tokom ratnih godina, a i u ,,miru“ na Kosovu i Metohiji, svojim sjećanjima na teške trenutke, u subotu 21. marta u 21 sat g. Živojin Rakočević govoriće u našoj emisiji ,,Kometska kandila“.

Ivojin RakočevićU prilogu ćemo čuti i pjesmu koja nosi naziv ,,Malom anđelu“ koja je snimljena u okviru akcije ,,Obnovimo sebe- zavoli, voli“ posvećenu žrtvama stradalim u pogromu na Kosovu i Metohiji.

Podsjetimo, povod za najveće etničko čišćenje Srba i nealbanskog stanovništva na Kosovu i Metohiji od 1999. godine bilo je davljenje trojice albanskih dečaka, 16. marta 2004, iz sela Čabra koje se graniči sa srpskim selom Zupče kod Zubinog Potoka. U kosovskim medijima optuženi su Srbi da su nesrećnu decu navodno pojurili sa psima u reku.

Tog 17. marta uništeno je i zapaljeno oko 286 srpskih kuća, preko 35 crkava, manastira i grobalja. Više od 4.000 Srba sa juga KiM-a je proterano u trodnevnom nasilju ekstremnih Albanaca koji su napali Srbe širom KiM-a. Ubijeno je osmoro Srba i 11 Albanaca – koji su stradali u obračunu sa američkim i francuskim KFOR-om koji je pokušavao da zaustavi nasilje. Međunarodni tužioci i sudije na Kosovu procesuirali su sedam slučajeva uništavanja crkava i 67 osoba osudili na zatvorske kazne od 21 meseca do 16 godina. Ipak, do danas nisu otkriveni nalogodavci za ovo, kako su međunarodni krugovi u više navrata ocenili – organizovano nasilje.