Otac Lazar

Воштаница оцу Лазару (Стојковићу) игуману манастира Заграђе

Име: 19. 08. 2021 Vostanica Ocu Lazaru; Опис: Упокојио се Игуман манастира Заграђе архимандрит Лазар (Стојковић) Тип: audio/mpeg

Овако је говорио отац Лазар: “Велика је дрскост живјети безбожно јер ништа немамо што нисмо од Бога добили!“

 

Упокојио се Игуман манастира Заграђе архимандрит Лазар (Стојковић).

Имали смо благослов да први пут у емисији ,,Питајте свештеника“ на таласима Радија ,,Светигора“ 6. октобра 2019. године слушамо мудре, опитне, душекорисне поуке оца Лазара које дијелимо са вама.

Воштаница оцу Лазару (Стојковићу)Отац Лазар, наш познати иконописац, у свијету је завршио Ликовну академију. У емисији нам је причао о свом труду на осликавању многих светиња, између којих су и Саборни храм Христовог Васкрсења у Подгорици, манастир Заграђе, Јован до, манастир Светог Саве у Голији и многи други, осврћући се и на двадесетогодишњу обнову манастира Заграђе која је крунисана великим освећењем ове Светиње 30. септембра 2019. године.

,,Завршио сам Ликовну академију 1983- 84. године у Београду и бавио се сликарством. Живио сам у близини Богословског факултета у Београду гдје у то вријеме била сабрана скоро сва генерација данашњих епископа, на челу са Владиком Јоаникијем. Били смо комшије па су тако они понека преко љета остављали књиге и неке ствоје ствари код мене у стану. Убрзо сам схватио и пуна срца прихватио да је Исус Христос мој Бог. Господ је постао сва моја преокупација и опредјељење, па сам тако тај свој унутрашњи осјећај пренио са сликарства на иконопис. А с обзиром да је иконопис тражио цијелог човјека, кренуо сам монашким путем. Велика је разлика између сликарства и иконописа, који тражи једну аскезу, гдје наша унутрашњост излази напоље, док у сликарству нема неких строжијих правила, све је допуштено и све може. Иконописом сам почео да се бавим 1989. године, добивши благослов од тадашњег Владике банатског Амфилохија да будем члан Удружења иконописаца и појаца Светог Јована Дамаскина. Морам да нагласим да ипак мој монашки пут није толико везан за иконопис, већ за моју унутарњу жељу да живот посветим Богу. Иконопис ми је на том путу само отежао, лакше би било да сам био прост монах“- каже са свеликим смирењем отац Лазар.

Отац Лазар 2001. године долази у задужбину Стефана Вукчића Косаче манастир Заграђе, са неколицином монаха. Након осамнаестогодишње обнове, која је заокружана дивним живописом рађеним руком оца Лазара, ова Светиња је 30. септембра освештана, када је било и прво монашење које се овдје памти.
Ако одслушате ову емисију препуну дивних опитних поука оца Лазара чућете и његове поуке о томе како да знамо којим путем да кренемо да ли путем монаштва или брака, како да се припремимо за исповијест, колико се често причешћивати, како изабрати духовника.

Вјечан спомен и Царство небеско оцу Лазару.

Слободанка Грдинић