Sat Kula Podgorica

Враћен крст на Сат кули

Враћен крст на Сат кули

Крст који је због реконструкције Сат куле скинут почетком септембра, враћен је на првобитну позицију. Из Главног града наводе да су поступили у складу са мишљењем Управе за заштиту културних добара Црне Горе, којим је недвосмислено потврђено да Сат кула има статус културног добра од 1957. године, те да све интервенције на њој подлијежу одредбама Закона о заштити културних добара.

-Метални елемент је привремено уклоњен због конзерваторског третмана и враћен је на истом мјесту, као што смо и најављивали од самог почетка. Дакле, закони и тумачење надлежне институције, односно Управе за заштиту културних добара, јасни су у овом случају и Главни град је поступио у складу са тим – саопштили су из Главног града.

Враћање крста вратиће се мир у Стару варош.

Митрополија црногорско-приморска поздравила је враћање крста на Сат кулу.

– Надам се да ће се враћањем крста вратити мир међу становнике Старе вароши. Чини ми се да се без потребе око тога дигла медијска бука. Хвала Богу да је крст враћен и поздрављам одлуку градских органа. Обрадовали су нас православне хришћане и надам се све људе добре воље који поштују све три вјере- казао је за ТВЦГ протојереј СПЦ Предраг Шћепановић, парох подгорички.

Прва реакција на враћање крста на Сат кули, стигла је од Мешихата Исламске заједнице у Црној Гори који су од почетка били против његовог враћања, уз образложење да ниједна од сахат кула, као ни џамије и остали објекти исламских задужбина нијесу имали, нити су могли имати крст као обиљежје. Како су навели, након бројних експропријација новијег датума над имовином Исламске заједнице, прекопавања гробља, толерисања континуираног говора мржње према исламу и муслиманима и општег подстицања амбијента несагласја позитивних прописа и праксе, Исламска заједница у Црној Гори није изненађена поновним постављањем крста на Сат-кули.

Извор: Дан