Заблистаће светиња у Бјелопавлићима

Заблистаће светиња у Бјелопавлићима

Изградња Саборног храма Свете Петке на Божовој главици требало би да почне ускоро. Како истиче парох даниловградски отац Жељко Ћалић, изградња храма насушна је потреба Бјелопавлића, ал и и свих становника општине.

Камен темељац постављен је прије двије године.

– Храм је посвећен преподобној мати Параскеви, у народу познатој као Света Петка, која је слава Бјелопавлића, па је наш Митрополит дао благослов да храм буде посвећен управо њој. Пројекат изградње храма радио је професор Светислав Поповић, такође родом Бјелопавлић, а читава изградња касни десетак година због проблема у администрацији, односно због одбијања претходне локалне власти да се у ДУП-у уцрта храм на овој локацији – истакао је Ћалић.

Он наводи да је парцелу на којој ће се храм градити поклонила породица Беговић, али је борба трајала због тога што одређени број људи није желио да дозволи изградњу храма на поменутој локацији.

– Претходна локална власт није показивала разумијевање и правили су опструкције како се храм не би изградио. Ипак, неким чудом Божијим, већина присутних у Савјету за планирање је одлучила да се дозволи изградња, те да се изврши упис будућег храма у ДУП Даниловграда, како би се вјерски објекат градио. По свједочењу инжењера Срђана Шћепановића, члана Црквеног одбора и свједока овог изласавања (један глас је одлучио), посебна заслуга припада сада покојној професорици Јелисави Калезић, која је уложила све своје људске и професионалне капацитете да до тог уписа дође. И након уписа у ДУП имали смо опструкција. Више пута смо писали захтјеве да нам се достави одговор да ли ћемо бити ослобођени комуналија, јер ипак, ради се објекату од општег значаја, што је пракса за све објекте и за друге вјерске заједнице. Тај захтјев је стајао тако све до доласка градоначелнице Зорице Ковачевић која је показала добру вољу да се ипак нађе рјешење – казао је парох Ћалић.

Он је истакао да су након тога урађени ископи, али су радови поново обустављени због изгласавања спорног Закона о слободи вјероисповијести.

– Сва пажња је након тога била усмјерена на борбу против тог безаконог закона, а онда је услиједила епидемија вируса корона, тако да се нисмо могло сконцентрисати на тако озбиљан пројекат. Сада када смо ријешили проблем комуналија и питање прикључака за струју и воду и остале техничке ствари, формиран је грађевински одбор за изградњу који треба да донесе одлуку о извођачу радова. Овај саборни храм, како му само име каже, сабраће и ујединиће Бјелопавлиће и све житеље нашег града и све оне који буду жељели да себе уграде у будући храм. Тај храм ће бити и духовна и естетска круна Бјелопавлића – казао је Ћалић.

Предсједник Црквене општине Даниловград Бранислав Ивановић казао је да је локација будућег храма на Божовој главици задужбина угледне бјелопавлићке породице Беговић.

– Први пут послије дуго времена једногласно су одборници локалног парламента донијели одлуку да се гради овај храм. Садашња Црква Свете Текле давно је превазишла духовне потребе локалног становништва, тако да ће изградња новог саборног храма задовољити потребе грађана Даниловграда. Камен темељац је поставио Високопреосвећени Митрополит Амфилохије и не памтим да је више Бјелопавлића и људи који гравитирају у овом дијелу било сабрано на једном мјесту као тог дана. Храм ће бити посвећен нашој заштитници пред Богом Светој Петки и ако Бог да градићемо га сви заједно, јер храм припада свима нама, а и ми припадамо њему. Ово је прилика да нас храм све обједини, и да нас Света Петка заштити – истакао је Ивановић.

Сви да се уграде у изградњу храма

– Сви знају да нашој општини припадају и двије велике светиње манастири Острог и Ждребаоник, па нас и то обавезује да направимо и овај саборни храм – навео је Ћалић.

Бранислав Ивановић је истакао да је изградња храма прилика да се сви обједине.

– Много људи пита кад ће почети градња, јер желе да учествују и помогну. За нама је вријеме када су поЈјдинци жељели да се од овог пројекта одустане, и сада чекано да прође и овај вирус па да сви скупа градимо храм, односно да хран гради нас  – казао је Ивановић.

Сви који желе да помогну изградњу Саборногхрама у Даниловграду новац могу уплаткги на жиро рачун у

Подгоричкој банци 550-16865-25 и девизни рачун IBAN: ME25550035120000519508 SWIFT: S0GEFRPP.

Извор: Дан

Фото: Архива МЦП