Skup

Zatvorena Međunarodna naučna konferencija “Sloboda vjeroispovijesti ili uvjerenja u Crnoj Gori”

Ime: 05.05.2019 Mitropolit i Vladika Joanikije Zatvaranje skupa SLOBODA VJEROISPOVJESTI Podgorica; Opis: "05.05.2019_Mitropolit i Vladika Joanikije_Zatvaranje skupa_SLOBODA VJEROISPOVJESTI_Podgorica". Tip: audio/mpeg

Usvajanjem zaključaka juče je u Podgorici zatvorena dvodnevna Međunarodna naučna konferencija ”Sloboda vjeroispovijesti ili uvjerenja u Crnoj Gori“.

Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije je učesnicima ovog važnog skupa pokazao fotografije i video zapis o crkvi Svetog velikomučenika Georgija iz Gornje stijene piperske u kojoj je danas služio Svetu liturgiju, koji pokazuju u kakvom je stanju bila decenijama nakon Drugog svjetskog rata, a kako izgleda danas.

Kazao je da te slike najbolje govore o značaju tema o kojima je bilo riječi na ovom skupu

U završnoj riječi Mitropolit crnogorsko-primorski je zahvalio svim učesnicima na odzivu i što su shvatili ozbiljnost teme koju je pokrenuo ovakav nacrt Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Episkop budimljansko-nikšićki g. Joanikije je izrazio svoje zadovoljstvo što je mogao da učestvuje u radu ovog važnog skupa

Na zatvaranju skupa govorili su i Patrik Rodžer Šnabel, prof. Kol Daram, prof. dr Silvio Ferari, prof. dr Gerhard Robers i protojerej-stavrofor doc. dr Velibor Džomić.

Povod za održavanje Međunarodne naučne konferencije ”Sloboda vjeroispovijesti ili uvjerenja u Crnoj Gori“ je najava Vlada Crne Gore da će u drugom kvartalu ove godine usvojiti Predlog zakona o slobodi vjeroispovijesti koji je od stručne javnosti i predstavnika najvećih vjerskih zajednica, ocijenjen nepravednim, neustavnim, diskriminatornim i neusaglašenim sa međunarodnim konvencijama o vjerskim slobodama.

Namjera organizatora je, kako su saopštili, da se, otvaranjem stručnog i argumentovanog dijaloga, doprinese opštem dobru i pomogne relevantnim subjektima u izradi novog teksta Nacrta zakona o slobodi vjeroispovijesti, koji bi, za razliku od postojećeg Nacrta iz 2015. godine, u potpunosti bio usaglašen sa međunarodnopravnim okvirima slobode vjeroispovijesti ili uvjerenja uz poštovanje istorijske uloge, doprinosa, prava i legitimnih očekivanja crkava i vjerskih zajednica u Crnoj Gori.