Otac Mirčeta Šljivančanin

Žive reči TV: Liturgijska katiheza je srž veronauke i hrišćanskog vaspitanja uopšte

U poprazništvu Krstovdana, a u smiraj prazničnog dana kada savršavamo svešteni spomen na svete slavne i dobropobedne mučnice Vere, Nade, Ljubavi i majke im Sofije, 30. Septembra 2020. Leta Gospodnjeg blagoslovom Arhiepiskopa cetinjskog i Mitropolita crnogorsko-primorskog G. Amfilohija, emitovano je dvadeseto izdanje emisije “Žive reči”. Specijalni gosti  emisije bili su protoprezviter Mirčeta Šljivančanin, sekretar Sabornog hrama Hristova Vaskrsenja u Podgorici i koordinator Katihetskog odbora Mitropolije crnogorsko-primorske, kao i protoprezviter Slobodan Lukić, paroh crmnički. Umetnička gošća bila je Silvija Romić, pesnikinja iz Novog Sada, koja je u toku emisije proiznela nekoliko pesama koje su proistekle iz njenog srca i pera. Moderator i domaćin emisije bio je katiheta Branislav Ilić.

Emisija je počela molepstvijem o početku školskog rada ili, kako često kažemo, Prizivom Svetoga Duha pred početak nove školske i akademske godine. Prema rečima prote Mirčete Šljivančanina koji je Molepstvije služio u Kripti Sabornog hrama Hristova Vaskrsenja u Podgorici, je istakao da smo se večeras jednim ustima i jednim srcem pomolili da Duh Sveti, svojom božanskom blagodaću, razgori srca đaka po školama i svim prosvetnim ustanovama, i da svima otvori umove za poznanje svakog dobrog dela i sticanje znanjâ kojima se izgrađujemo u slavu Trojičnoga Boga, a za lično i sveopšte spasenje!

U daljem toku saborovanja u okviru ovonedeljne emisije otac Mirčeta je gledaoce upoznao sa značajem Katihetskog odbora Mitropolije crnogorsko-primorske, iskoristivši priliku da istakne trud svih članova Katihetskog odbora i svih veroučitelja koji se trude da rečju i delom posvedoče radost crkvenog života i vaspitanja.

Prota Slobodan Lukić je ukazao na važnost praznika Načala indikta – Crkvene nove godine, podsećajući da crkveni etos podrazumeva molitvu pred početak svakog bogougodnog dela. Kao crkveni praznik, početak indikta pominje se još u Vasilijevom minologiju iz 10. veka, gde je zabeleženo da je Gospod Isus Hristos nama hrišćanima darovao ovaj sveti praznik koji, i revnosno proslavljajući, Njemu blagodarimo. Navedeno svedočanstvo ukazuje na drevnost proslavljanja praznika Načala indikta. Pojedini liturgičari pretpostavljaju da je običaj proslavljanja pomenutog praznika ustanovljen još u 4. ili 5. veku. Ipak, najstarija relevantna svedočanstva o bogoslužbenom proslavljanju Načala indikta sreću se tek u 8. veku, u spisima svetog Teodora Studita, istakao je otac Slobodan.

Osnovna prednost veronauke pri hramovima je činjenica da deca stasava u okrilju Crkve i Liturgije. Prednost je i jer su ta deca već članovi Crkve, zato je zadatak na veroučiteljima da razgore plamen vere u njihovim srcima, istakao je prota Mirčeta govoreći o odnosu veronauke pri hramovima i obrazovnim institucijama.

Otac Mirčeta je u svom izlaganju istakao da je u Crkvi sve neodvojivo od Liturgije, jer je ona srce i centar crkvenog postojanja i života. Sama reč katiheza znači pouka, ta pouka dolazi od Glave Crkve – Gospoda Hrista, čijim istinskim telom i krvlju se pričešćujemo na Liturgiji, naglasio je prota i ukazao da je liturgijska katiheza srž veronauke i hrišćanskog vaspitanja uopšte.

Budući da se nalazimo u poprazništvu Krstovdana, otac Slobodan Lukić je kazivao o ovom velikom prazniku uz poseban naglasak da su hrišćani pozvani i prizvani da se odreknu sebe i da postojano i sa verom celog života nose krst, hodeći putem koji nam je proputio Gospod naš.

Uz osvrt na ovogodišnju proslavu praznika Krstovdana u Sabornom hramu Hristova Vaskrsenja u Podgorici, sekretar hrama je najavio veliki sabor i liturgijsko sabranja kojim će, 7. oktobra predstojati Arhiepiskop cetinjski, Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, a povodom godišnjice ovog velelepnog hrama.

Tema večeršnje emisije bio je i Pravoslavni dječji sabor koji pune dve decenije organizuje u Mitropoliji crnogorsko-primorskoj, a koji će ove godine zbog trenutne epidemiološke situacije biti odražan sredinom oktobra meseca online.

Pred kraj emisije otac Slobodan Lukić je govorio o značaju bogoslovstvovanja kao živog života u Crkvi. Bogoslovlje je podvižničko, crkveno, liturgijskog, ali i akademsko. Ne kažemo da treba odbaciti akademsku teologiju, ali je potrebno staviti u pravi odnos podvižničko i akademsko bogoslovlje, istakao je naš dragi gost govoreći o bolnom raskoraku akademske i žive teologije.

Izvor: Pouke