Zivojin Rakocevic

Живојин Ракочевић: “Смета то што је апсолутни миротворац и демократа отац Сава (Јањић) најдемократскији човјек на овим просторима деценијама“

Име: 12. 04. 2021 Zivojin Rakocevic; Опис: Живојин Ракочевић Тип: audio/mpeg

Апсолутни миротворац и демократа игуман манастира Високи Дечани Архимандрит Сава (Јањић) је најдемократскији човјек на овим просторима деценијама. У друштвима као што је ово на Косову такви људи најприје постају мета јер су они највећи позив и опомена да такво друштво мора да се промијени. А када неком из тоталитарног миљеа кажете да мора да се примијени он је спреман да уради најгоре. Зато је отац Сава директно физички угрожен и зато су сада Дечани символ напада на све оно што се дешава по дубини територије и напада на нашу Цркву и наш народ.“- казао је у изјави за “Спутњик“ књижевник и новинар Живојин Ракочевић из Грачанице.

Sava Janjic
Архимандрит Сава (Јањић)

Ракочевић додаје да су отац Сава и тај мали дечански гето, заштићен КФОРОМ, постали демократски узор.

“Управо то је оно што смета. Отац Сава и манастир Високи Дечани су суштина око које се врти наша судбина и од које наша судбина зависи. Ово је позив и порука да КФОР и међународно војно присуство овдје морају бити живо присутни јер су ово мјеста која су фатално угрожена од оваквих изјава, од оваквих људи и, на крају крајева, од овакве примјене закона на Косову и власти које се овако понашају“- каже Живојин Ракочевић.

Ракочевић подсјећа да је “Одбор за заштиту људских права и слобода“ врло екстремна организација која је, иначе, и током бомбардовања јављала како ,,Срби спаљују Албанце у високим пећима у Трепчи“.

“Те информације су биле застрашујуће. Ова организација је наставила да шири свој зли утицај и 17. марта 2004. када су јавили да Срби натјерали албанску дјецу у Ибар. Овдје се ради о читавој мрежи подорганизација различитог типа које су екстремне и видљиве и имају утицаја на јавност а нарочито на те традиционалне полуплеменске структуре које не вјерују институцијама. Отац Сава (Јањић) је већ двадесет година мета тих организација на различите начине“- подсјећа Живојин Ракочевић, одговарајући на оптужбе Савјета за заштиту људских права и слобода из Приштине који је затражио истрагу против оца Саве (Јањића) због “ратних злочина“.