Mitropolit Intervju

Mitropolit Amfilohije: Mitropolija je u temeljima Crne Gore

Otkud bezbožnicima, nekrštenima pravo da raspravljaju kakva je Crkva bila i kakva će biti, a ni sami ne pripadaju Crkvi, kazao je Njegovo visokopreosveštenstvo Mitropolit crnogorsko-primorski Arhiepiskop cetinjski g. Amfilohije i pozvao crnogorsku vlast da se prema Mitropoliji crnogorsko-primorskoj ponaša kao što se ponašao kralj Nikola. On je u intervjuu za Televiziju Vijesti poručio kako se nada da crkva na Rumiji neće biti srušena i kazao da autokefalnost Ukrajinske pravoslavne Crkve neće uticati na status Crkve u Crnoj Gori.

 

Mitropolit je kazao da za crkvu na Rumiji formalno nije dobijena dozvola.

– Samo bezumni ljudi mogu srušiti tu crkvu, koja je ostvarenje vjekovnog sna narodnog. Crkva posvećena Bogu ljubavi, Svetoj Trojici grli istok i zapad i sjever i jug. Ni protiv koga ona nije, ona je samo za bogoljublje i za bratoljublje. Prije svega, država je poslije rata, sve do 1994. godine bila zabranila iznošenje krsta i onda smo bez pitanja prvi put iznijeli krst. Šta smo mogli da uradimo? Od onih koji su zabranili iznošenje krsta sad da tražimo dozvolu. Nijesam tražio. Plod svega toga je i obnova te crkve srušene u 16. vijeku. Dakle, apsolutno ne vidim razlog – poručio je Visokopreosvećeni.

Govoreći o Zakonu o vjerskim zajednicama, Mitropolit je podsjetio da je nacrt tog akta donošen bez ikakvog učešća MCP. On kaže da je apsolutno netačna tvrdnja da je crkvena imovina bila državna u vrijeme Kraljevine Crne Gore.

– 0 crkvenoj imovini pričaju oni koji pojma nemaju o ustrojstvu Crkve i njenom mjestu u društvu i o položaju crkve Mitropolije crnogorske u vrijeme Kraljevine Crne Gore. Oni pojma nemaju kako je to bilo. Eno odluke i kralja Nikole iz 1895. godine gdje je sagradio svoj dvor i gdje je i za sebe i za svoje potomstvo svojom odlukom odredio da Manastiru cetinjskom plaćaju godišnju naknadu zato što su zauzeli tu imovinu. Znači, to je imovina Crkve. Samo što je u vrijeme Kraljevine bio drugačiji odnos sa crkvom. Prije svega, Mitropolija je bila državna vjera, Mitropolija crnogorska. Dakle, taj nacrt i ti predlozi su potpuno protiv svake logike normalne i domaće i međunarodne – istakao je vladika.

Visokopreosvećeni je uvjeren da takav nacrt ne može proći u Skupštini, te da se nagovještava da će biti pozvani predstavnici Mitropolije i drugih vjerskih zajednica da bi se „napisao normalan zakon“.

Na pitanje da li se djelimično osjeća odgovornim što se pitanje Crkve pokreće kada bi fokus javnosti trebalo skrenuti sa suštinskih, životnih stvari, Mitropolit je kazao da ne zna što bi on tu bio odgovoran.

– Ovim što radim ovdje ovih 30 godina, nastavljam ono što su radili ovi prethodnici. Osam vjekova postoji ova Mitropolija bez prekida. Oni se uključuju da rješavaju pitanje Crkve, a prije svega, bezbožnici, nekršteni. Otkud njima pravo da raspravljaju kakva je Crkva bila i kakva će biti. A ni sami ne pripadaju Crkvi. To je jedno, a drugo, ja se naljutim zbog Kosova i Metohije. Suštinski, odrekli se od Kraljevine Crne Gore, granica Crne Gore kakva je bila za vrijeme kralja Nikole, a sada traže od nas da se i mi odričemo toga. Ne možemo se mi odreći. Mi poštujemo i ovu Crnu Goru u ovim njenim granicama, poštujemo, kako ja kažem avnojevsku Crnu Goru, koja je rođena u Brozovom Jajcu, ali Crkva ne može da zaboravlja i ono kako je bilo upravo za vrijeme Kralja Nikole i granice crkovne i granice države Crne Gore. I ne može se prihvatiti da recimo Metohija ne pripada Crnoj Gori – naglasio je Mitropolit.

Komentarišući to što je nedavno pozvao crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića da se krsti, pa da tek onda govori o Crkvi, kako ne bi bio samo nosilac bratoubilačke ideologije, Mitropolit je kazao da je krštenje pitanje slobode i nije pitanje nametanja ni sa čije strane, te da to zna i Đukanović.

– Mi se znamo od 90-ih godina i nijesmo malo sarađivali. Ja sam i njemu uvijek blagodaran i ondašnjoj vlasti kada smo gradili Hram. Najljepši hram u istoriji Crne Gore sagrađen je u naše vrijeme u Podgorici. Blagodareći i pomoći državi. Sagradili smo i drugi hram, veličanstveni, Svetog Jovana Vladimira u isto vrijeme kada je sagrađen ovaj hram koji je na Rumiji i drugi hramovi. Ono što očekujemo od ove vlasti, dobro oni ako hoće da se krste ili neće da se krste to je njihov problem, ali očekujem da se ponašaju prema crkvi na način, ajde neka bude kako se ponašao kralj Nikola, sa poštovanjem dubokim, pogotovo prema Mitropoliji koja je stvorila ovu Crnu Goru. Ona je u temeljima ove Crne Gore – poručio je Njegovo visokopreosveštenstvo Mitropolit crnogorsko-primorski Arhiepiskop cetinjski g. Amfilohije.

Izvor: Dan