Madriaga

Mitropolit Amfilohije posjetio našu zajednicu u Madriagi

Ime: 02.02.2019. MITROPOLIT MADRIAGA; Opis: Mitropolit Amfilohije posjetio našu zajednicu u Madriagi Tip: audio/mpeg

Drugog dana posjete Eparhiji buenosajreskoj i južno-centralnoameričkoj, Arhiepiskop cetinjski mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije je otputovao u Madriagu

 

Tamo je, u mjestu Valerija del Mar, prvo posjetio porodicu potomaka naših iseljenika Petra Dragojevića, gdje se susreo i sa Nikom Latkovićem.

Madriaga 2U Madriagi su Mitropolita Amfilohija dočekali Episkop buenosajreski i južno-centralnoamerički g. Kirilo i mjesni paroh Stefan Jovanović sa parohijanima.

Nakon večernje službe sa petohljebnicom, Vladika Amfiilohije je rekao da naši preci, koji su u potrazi za zemaljskim hljebom došli u Južnu Ameriku, nijesu u nju došli kao prosjaci, već su sa sobom donijeli i svete Božije ljude.

„I u Sjevernoj Americi naša sveta Pravoslavna crkva je dala svetitelje. Prošle godine smo kanonizovali Svetog Mardarija iz Lješanske nahije, i Svetog Sebastijana Dabovića Džeksonskog. Prvo smo njega dali, pa onda i Svetog Vladiku Nikolaja Žičkog, koji je takođe bio misionar u Americi, zatim Svetog Varnavu Nastića, koji se tamo rodio, a ubijen je od komunista 1964. godine u Vojvodini“, kazao je Mitropolit crnogorsko-primorski.

Madriaga 1

Vladika se potom zadržao u razgovoru sa parohijanima, potomcima naših iseljenika, među kojima se izdvajaju porodice: Mirković, Marković, Latković, Bulajić, Jovanović…

Mitropolit Amfilohije je Jugoslovenskom  iseljeničkom klubu „Njegoš“, osnovanom sada već daleke 1936. godine, i našoj crkvenoj zajednici u Madriagi poklonio gusle.