Stefan Nemanjić Stefan Prvovencani

801 godina od krunisanja Stefana Prvovjenčanog za srpskog kralja

Ime: 08.08. 2018 STEFAN PRVOVJENCANI PEDJA VUKIC; Opis: 801 godina od krunisanja Stefana Prvovjenčanog za srpskog kralja Tip: audio/mpeg

O istorijskom i svetiteljskom liku Stefana Nemanjića govori istoričar Predrag Vukić

Stefan The First Crowned, LjeviškaStefana Prvovenčani ili Stefan Nemanjić veliki srpski župan a potom i srpski kralj (1217.-1228), vladar srpske države Raške koji je uspeo da je podigne na status kraljevine, krunisan je na današnji dan 8. avgusta 1217. Prije osam stotina jednu godinu u ,,sedmovratoj Žiči“ krunisao ga je njegov rođeni brat Sveti Sava prvi srpski Arhiepiskop.

O istorijskom i svetiteljskom liku liku Stefana Nemanjića, povodom ovog važnog datuma naše istorije, kada je Raška postala kraljevina razgovarali smo sa sa istoričarom Predragom Vukićem sa Cetinja

Osim što je podigao srpsku državu na rang kraljevine, Stefan prvovjenčani se takođe pokazao i kao dobar pisac biografija naših vladara.

Stefan se upokojio 1228. kao monah Simon. Njegove mošti se čuvaju u manastiru Studenici. Srpska pravoslavna crkva ga proslavlja 7. oktobra po gregorijanskom a 24. septembra po julijanskom kalendaru.

Mnoga su i neizbrojiva čudesa koja su se dešavala i do danas se dešavaju nad moštima ovog prepodobnog Kralja i Monaha, jer on cjelebno pomaže svima onima koji sa vjerom pristupaju njegovom svetom i netljenom telu. Zbog toga i do danas ne prestaju potoci vernog naroda pravoslavnog da pritiču sa svih krajeva Srpske zemlje i sa verom da pripadaju svetom Kralju i Ocu našem Stefanu Simonu u svetoj lavri Studenici, a takođe i ka svetom mestu njegovoj zadužbini u Domu Spasovom u Žiči.