Недеља 23. по Духовима у храму под Горицом

Недеља 23. по Духовима у храму под Горицом

Име: 20. 11. 2022-OTAC JOVAN RADOVIC- CRKVA SVETOG DJORDJA; Опис: Бесједа протојереја Јована Радовића Тип: audio/mpeg

У недељном дану, када прослављамо 33 мученика у Мелитини и Преподобног Лазара галисијског служена је Света литургија у подгоричком храму великомученика Ђорђа

 

Светим евхаристијским сабрањем началствовао је протојереј Јован Радовић уз саслужење протојереја-ставрофора Гојка Перовића, архијерејског намесника подгоричко-колашинског, протојереја-ставрофора Милете Кљајевића, јереја Блажа Божовића и ђакона Луке Павићевића.

На литургијске возгласе одговарали су појци Школе појања Свети Ђорђе, која постоји већ 16  година при овом светом храму, а коју води протојереј Јован Радовић.

Након прочитаног јеванђелског зачала словом поуке сабранима у храму Господњем обратио се началствујући свештенослужитељ, протојереј Јован Радовић, који је подсјетио сабране на моменат када Господ ствара видљиви и невидљиви свијет.

,,У тај невидљиви свијет су створени Анђели (Благовјесници). Међутим, један међу Архангелима који се звао Деница (Јутарња зора) или Луцифер (Онај који је свијетлио и био обасјан свјетлошћу) – имајући огромне дарове, желео је да постане као Бог и самим тим је пореметио устројство духовнога свијета, онако како га је Бог замислио!“ – нагласио је отац, додавши да је једна трећина Анђела пошла за Деницом и да се потом десио страшни рат на небу, када је Архангел Михаило, стао пред остале двије трећине Ангела и узвикнуо: Ко је као Бог! (односно, Нико није као Бог); што и само име његово значи, Михаило (јев.) значи Нико није као Бог.

Прота Радовић је затим подсјетио да је Архангел Михаило заратио на небу са Луцифером и свим осталим његовим демонима и да је добио ту битку и избацио демоне, у поднебесју (између неба и земље); Међутим, како је објаснио отац, они наводе да највише воле да обитавају у људима, а видимо и из Јеванђеља и у свињама; што ће рећи да демони најчешће траже нечистоту, да би могли да се у њој настане.

,,Сама ријеч демон, значи – пакосник, на грчком диаболос, значи – клеветник; он клевеће човјека пред Богом и толико мрзи људе, да када би му било дозвољено, он би све нас са овога бријега сручио, као оне свиње!“ – нагласио је прота у својој бесједи.

Међутим, казао је прота објаснио, Бог је онај који управља демонима и по Светим оцима наше Цркве зло не желећи садејствује добру, односно помаже добру. То управо видимо из данашње приче, гдје Господ долази у Гадар, гдје се налазио тешки болесник који је дуго времена нападао, плашио и страшио људе, па су га чак у ланце везивали, које је  он кидао, а сам себи је највеће зло чинио – камењем и штаповима, се ударао.

Началствујући свештенослужитељ је објаснио да је Господ стога дошао да му помогне, да га оздрави, а у исто вријеме да у Апостолима утврди вјеру у самога себе и да покаже да демони знају ко је Он, што Апостоли тада још нису схватали.

,,И док прилази болеснику чујемо из њихових уста: Исусе зашто си дошао амо, прије времена да нас мучиш?!“

Дакле, указао је отац, они Христа одмах препознају  и кажу: Ако нас већ изгониш, не шаљи нас у бездан, него нас пошаљи у оне свиње!

Видимо овдје, да је Христос Господ господар демона, и да га они моле да их не шаље у бездан, јер им је тамо досадно, јер себе саме муче, већ више воле да буду међу људима – тако им је лакше да живе.

Господ им је дозвољава да уђу у свиње које се стрмоглавце обрушавају у воду. А бјесомученика, многи видјеше одјевена и присебна, гдје сједи код ногу Исусових.

Прота Радовић је потом појаснио да Христос Господ узнемирава и демоне и људе. И да се иста ствар дешава и код Светог Василија када неко ко је демонизован, приђе светитељу, немогуће је да не одреагује – зато што га Свети Василије узнемирава.

,,Тако да Господ долази да нас узнемири – не би ли нас исцијелио, ослободио од самих себе. То је поука данашње приче”– нагаласио је прота Радовић, казујући да је Христос Господ ту, узнемирује нас “Божански узнемиритељ који долази и каже да можемо много више да будемо, него што смо то у одређеном моменту“.

Завршавајући своје обраћање, прота је нагласио да су најјаче оруђе против демона – пост и молитва и да је то борбена стража православних хришћана, додавши у својој бесједи, да када човјек пости, он има силну молитву, а када се наједе посне хране, молитва се тешко вине до неба.

Отац Јован је посебно нагласио, да је Господ демоне оставио до краја свијета и времена, да би нас искушавали.

,,Наша Црква проповиједа да су три воље присутне у овом свијету: Божанска, људска и демонска; Божија управља, док људска се колеба између Божанске и демонске. Божанска воља је она која је тиха и ненаметљива, која нам долази преко помисли, радост у нама буди, гдје нас тихо Господ призива. Кроз цио Стари завјет, Господ је у повјетарцу, лахору – не галами, него тихо приступа и прилази. Демонска воља је увијек зла. Демон не може човјека на силу да натјера да згријеши, зато га бомбардује помислима на тај гријех који жели да човјек почини, али човјек је слободан и у стању је да уз помоћ Божију, одбије све нападе демона (гдје му обично предлаже дрогу, алкохол…) да би му вољу пореметио, да би га лакше савладао и оборио!“- казао је отац Јован.

На крају свога обраћања, прота је нагласио да је суштина наше Цркве православне у томе да је то једина институција на кугли земаљској, која се бори против демона и цјелокупног зла овога свијета.

Потом су сви они који су се постом и молитвом припремили, приступили Светој чаши.

Заједничарење свештенослужитеља и парохијана настављено је у Светогеоргијевском дому.

Часови вјеронауке одржани су код протинице Надице Радовић у Школи вјеронауке Свети Ђорђе, која постоји при овом древном храму.

Затим је у Светогеоргијевском  дому одржан састанак предсједника Братстава православне омладине Црне Горе, којим је предсједавао, Иван Булатовић, на ком се разговарало о нацрту новог Статута, Братства ПО Црне Горе.

315830069_679679923684974_2785731326344927366_n

Елза Бибић
Фото/Видео: Дарко Радуновић