Московски фестивал ”Вера и реч” 2

Главни и одговорни уредник ”Светигоре” члан посланства СПЦ на московском фестивалу ”Вера и реч”

По благослову Његове светости Патријарха српског г. Порфирија, посланство Српске православне цркве борави у Москви од 18. до 22. октобра 2021. године на IX Свеправославном фестивалу ”Вера и реч”. Посланство Српске патријаршије чине: протојереј Никола Пејовић, главни и одговорни уредник Радио Светигоре, протођакон др Дамјан Божић, главни и одговорни уредник новина Српске патријаршије ”Православље”, и гђа Мирјана Лолић Мочевић, главна и одговорна уредница ТВ Храм.

Московски фестивал ”Вера и реч”Свеправославни фестивал ”Вера и реч” одржава се са благословом Његове светости Патријарха московског и целе Русије г. Кирила, а у организацији Синодалног одељења за црквене односе са друштвом и медијима.

По доласку делегата одржан је састанак са председником Синодалног одељења за црквене односе са друштвом и медијима, Владимиром Легојдом који је путем видео обраћања делегатима пожелео срдачну добродошлицу. Затим је уследила промоција Руског играног филма ”Непослушни” да би потом присутни имали прилику да са аутором и режисером разговарају о филму, известио је Радио “Слово љубве”, благодарећи протођакону др Дамјану Божићу.

За данас су планиране панел дискусије и то: Бесмртност: Број и ћелије;  Креативност, маркетинг и хришћанска љубав; Инстаграм; Шта треба да постане штампана новина да би се вратила читаоцу: Најстарија штампана публикација Руске цркве – нове идеје и правци развоја; Учешће Цркве у конкурсима за стипендије: Православна иницијатива; Радионица о штампаним медијима; Цензура у медијима и суверени Интернет.

У послеподневним часовима биће одржан радни састанак са Александром Шчипковим и разговор на тему “Црква, пропаганда и национална безбедност Русије”. Потом следи приказивање краткотрајних филмова са Црквеном тематиком и коментрисање истих.

Поред посланства Српске патријаршије заступљени су делегати из свих православних Патријаршија. Укупан број учесника је 250 из преко 10 земаља, пише протођакон др Дамјан Божић, главни и одговорни уредник новина “Православље”, преноси Радио “Слово љубве”.

Како је најавио организатор, за 21. октобар предвиђен је сусрет делегата са Патријархом Кирилом. Традиционално, такав састанак се одржава у Сали црквених сабора Саборног храма Христа Спаситеља у формату дијалога, у којем учествују учесници фестивала – свештеници, представници епархија, радници световних и православних медија и други делегати, када могу лично поставити питања предстојатељу Руске православне цркве.

“Фестивал Вера и реч одавно је изашао из оквира фестивала само православних медија, ради се о ономе о чему се прича не само у православним, већ и у секуларним медијима и у блогосфери. Посвећен је ономе што се дешава у свету”, рекао је Владимир Легоида, председник Синодалног одељења за црквене односе са друштвом и медијима, на конференцији за новинаре уочи отварања Међународног фестивала “Вера и реч”.

Приредила: Весна Девић

Фото: протођакон др Дамјан Божић