Храм под Горицом

Недеља 5. по Духовдану у храму под Горицом

Име: 09. 07. OTAC BLAŽO BOŽOVIC; Опис: Недеља 5. по Духовдану у храму под Горицом Тип: audio/mpeg

На недељу 5. по Духовима када наша Света црква прославља Св. Давида Солунског, служена је Света литургија у подгоричком Храму Великомученика Ђорђа.

Светим евхаристијским сабрањем началствовао је јереј Блажо Божовић уз саслужење протојереја Мирчете Шњиванчанина, старешина храма, протојереја-ставрофора Милете Кљајевића и ђакона Луке Павићевића; молитвено је учествовао прота Драган Станишић.

На литургијске возгласе одговарали су појци Цркве Светог Ђорђа.

Након прочитаног јеванђелског зачала, словом поуке сабранима у храму Господњем, обратио се началствујући свештенослужитељ, јереј Блажо Божовић, указујући да прича о гергесинским бјесомученицима може итекако да се примијени и на данашње вријеме.

,,Лик бјесомучених људи јесте онај моменат када човјек већ прими нечастивог у себе, не схватајући да је читав свој живот радио на томе, да му се живот свео на оне области гдје влада смрт и гдје је гробље око њега“, нагласио је отац и додао да све указује да ће  појединац који се подиже без Бога завршити на том путу. (већ у вртићима дјеци пуштају музику која није сразмерна њиховом узрасту или их облаче као одрасле људе… такође, дјеца окрећу шоље, упознају се са тарот картама; а родитељи сматрају да то није ништа).

Отац је подсјетио да су у причи из Јеванђеља, бјесомучни људи нападали народ који је пролазио поред гробља, плашећи их и наносећи им тешке тјелесне озледе. Треба знати, нагласио је отац Блажо, да је то ђавоља природа, која када се усели у човјека, а то се може догодити и због наркотика или неблагословеног живота, опсједа му душу:

,,Сва дјелатност тог чињења нечастивог је да свађа људе; јер диаболос потиче из коријена ријечи да раздијели, убаци нешто између двоје људи.”

Отац је објаснио да је ђаво тај који подстиче на идолопоклонство; умјесто да родитељ учи дијете да буде независно од телефона и мобилних екрана, чини и гради га тако, да читав живот буде, зависно.

,,У Јеванђељима видимо да су се бјесомучни поклонили Христу; дакле, не постоји та ђаволска моћ која неће устукнути пред Божијом влашћу; управо моменат када Христос дозвољава бјесомученима да уђу у крдо свиња – то доказује“, подвукао је отац, додајући да Господ напушта тај град, јер не жели на силу да пребива код неког.

Завршавајући своје обраћање, отац је призвао Божији благослов на све присутне и пожелио да у миру и радости духовној дочекамо наступајући празник, Петровдан.

Потом су сви они који су се припремали за примање Свет тајне причешћа, приступили Светој чаши.

Заједничарење свештенослужитеља и парохијана настављено је у Светогеоргијевском дому.

viber_image_2023-07-09_14-02-46-098

Елза Бибић
Фото: Стефан Рабреновић