Img 0653 1 696x522

У Осојану одржан трећи “Ђедов сабор“

Име: 14. 08. 2023-TRECI DJEDOV SABOR; Опис: У Осојану одржан трећи "Ђедов сабор“ Тип: audio/mpeg

Светом архијерејском литургијом коју су служили преосвећена господа епископи Рашко-призренски и косовско-метохијски Теодосије и Новобрдски Иларион, викарни епископ Патријарх Порфирија, уз саслужење свештенства и уз моливено учешће вјерног народа, културно-умјетничким програмом и трпезом љубави, у Осојану код Истока је, у недјељу 13. августа 2023. године, одржан трећи по реду ,,Ђедов сабор“ у знак сјећања на блаженопочившег Митрополита црногорско-приморског Амфилохија.

 

На самом почетку присутнима се обратио свештеник Раде Радовић рођени брат блаженопочившег Митрополита Амфилохија, преноси Радио Гораждевац.

Отац Раде Радовић захвалио се свима који су дошли на овај Сабор у част његовог брата Митрополита Амфилохија.

,,О мом брату Митрополиту вама не треба да говорим, сви ви о њему знате, само могу да кажем да је рођен на најсветији дан, а то је дан рођења нашег Господа Исуса Христа. То му је било опредјељење и до краја живота је то испоштовао и био је са Христом, а и дан данас је са њим“, казао је отац Раде.

Владика рашко-призренски Теодосије присјетио се, у својој бесједи, литургије коју је служио у Осојану заједно са митрополитом Амфилохијем.

,,На Косову и Метохији данас је све у знаку распећа и васкрсења, у знаку обнове. Прије 22 године када смо служили свету литургију на рушевинама спаљене школе овог села, заједно са митрополитом Амфилохијем, са мати игуманијом пећком, са сестрама, монасима из Дечана, тада смо завапили Богу јер другог савезника нисмо имали као и што ни данас немамо никог осим Бога. Да Господ учини оно што је нама људима немогуће, да нам дометне и крепости снаге и вјере да сачувамо ову Свету земљу коју смо примили од наших предака и да се овдје, под овим небом, настави живот оних људи којима је ова земља и дата од Бога“, рекао је у својој бесједи владика Теодосије.

Владика новобрдски Иларион рекао је у бесједи да човјек треба да гледа високо, али и да се спусти доље „гдје се налази човјек срца“.

,,Ова света литургија се приноси Богу, овој равници Метохијској као у једном путиру великом који као да је створен да се цео принесе Богу. На једном чудесном месту стојимо прослављајући Бога гледајући његову творевину али и уздижући поглед изнад ових планина, ових небеса, уздижући своје биће тамо иза где је скривен наш живот, тамо где је наше живљење. Дижемо поглед високо, а и треба да се спустимо дубоко до оне тајне одаје где је скривени човек срца, онај човек који се мучи под рушевинама наших греха и треба до њега да допремо да га спасимо. Треба да га ослободимо постом и молитвом како то Господ говори својим ученицима“, рекао је у бесједи владика Иларион.

Додао је да су се повратком народа на овим просторима вратиле и птице и радост.

„Ово село је остало пусто, одоше људи, а за њима и птице како је то запажено. Остаде тишина, мук, згариште, срушени гробови. Али ево ове године је 22 године од како се вратисмо. Вратисмо се вјером и вјером побиједисмо та царства, они нас протераше, али ево нас опет овде. Као залог још већег повратка у будућност и то пре свега повратка вери и повратка литургији. Вратише се људи за светом литургијом, вратише се птице, врати се радост, сазида се и ослика храм и ево нас опет захваљујући вери тог једног човека митрополита Амфилохија који нас је толико пута сабирао И тешио. Толико пута отварао небо над Косовом И Метохијом својим присуством И својом молитвом. И његов небески благослов пребива са овим местом. Наш патријарх говори једноставно када је Христос на првом месту онда је све на свом месту“.

Анђела Букомировић испред удружења киднапованих и несталих у Источкој долини казала је да несмемо заборавити све невино пострадале.

„Захвалност житељима Осојана што чувају наше заједничке жртве и овај споменик и што имамо прилику да дођемо и положимо цвеће и запалимо свеће. Посебна част нам је што смо део ђедовог сабора ког се са огромним поштовањем сећа десетине породица чије је најближе злочиначки убијене чланове широм Метохије проналазио и достојанствено сахрањивао уз опело. Не смемо заборавити невину децу, невине жене и старце који су отети у убијени. И даље списак несталих се не смањује већ је потрага стала. Овде смо данас да их се сетимо и да се помолимо за наше смртно страдале и за све нестале које тражимо“, казала је Анђела.

ПредсЈедник Привременог органа општине исток, Коста Белошевић рекао јее да данас одају поштовање и почаст повратницима и страдалима у осојанској долини.

,,Данас одајемо поштовање сваком повратнику на територији наше општине као и почаст свим страдалим на подручју општине Исток и не само онима чија су имена уклесана на спомен плочи већ свакој страдалој невиној жртви. Повратак прогнаних који се десио 13-ог августа 2001. године био је повратак са кораком у будућност, корак који је оставио траг храбрости, чврстине и непоколебљивости”, казао је Белошевић окупљенима на сабору.

Припремљен је и културно уметнички програм као и „Трпеза љубави“. Сабор су организовали Епархија рашко-призренска, Парохија осојанска, Дом културе „Грачаница“, Привремени орган Општине Исток, КУД „Копаоник“ Лепосавић, Дом културе „Свети Сава“ Исток. Сабор у Осојану подржали су Канцеларија за КиМ и Министраство за културу Републике Србије.

Извор: Радио Гораждевац