Филмско дружење полазника школа вјеронауке са приморја у Бару

Филмско дружење полазника школа вјеронауке са приморја у Бару

У недјељу, 12. новембра 2023. године, на празник Светог краља Милутина и Светог Варнаве Хвостанског, у крипти храма Светог Јована Владимира у Бару, одржана је пројекција филмова полазника вјеронауке из Котора, Будве, и вјеронаука из Бијеле,  Јошице и Ђеновића, који су претходно приказани на ХХII Дјечијем сабору на Цетињу, за чију су потребу су и снимљени.

Са почетком у 19 часова, а у реализацији барског свештенства и вјероучитељице Славице Орландић, приказани су ови филмови који имају за циљ да приближе живот Свете браће Кирила и Методија (школа вјеронауке из Котора), ћириличну писменост на нашим просторима (школа вјеронауке из Бијеле и Ђеновића) и језичку реформу Вука Стефановића Караџића (школа вјеронауке из Будве).

На самом почетку, присутне госте је поздравио протојереј Никола Радовић, пожељевши им топлу добродошлицу, са жељом да дом Светог Јована Владимира увијек буде и њихов дом. Потом је отац Никола најавио филмове: „Живот Светих Ћирила и Методија“ школе вјеронауке из Котора, „От букви Аз до слова А“ школе вјеронауке из Бијеле, Јошице и Ђеновића и „Пиши као што говориш“ школа вјеронауке при храму Свете Тројице у Старом граду, цркви Свете Петке и цркви Светог Томе у Бечићима.

Прије саме пројекције, присутнима се обратио и протојереј Слободан Лукић, вјероучитељ у Будви, истакавши да су ови филмови од великог значаја, како за ученике, тако и за њихове вјероучитеље. Говорећи о значају ћириличног писма данас, отац Слободан се захвалио свим учесницима овог пројекта, изражавајући наду да ће сви заједно за двадесетак година бити поносни на овај пројекат, јер су чувари ћириличног писма. Потом се отац Слободан захвалио организаторима, домаћинима, као и вјероучитељици Славици, која је идејни творац овог дружења ученика и вјероучитеља.

Након пројекције филма, уприличена је трпеза љубави, гдје су размијењени утисци о филмовима.

Овај сусрет био је повод и за реализацију једнодневног излета више школа вјеронауке из Боке Которске. На овај излет, кренули су заједно ученици из Ђеновића, Бијеле, Јошице, Рисна, Пераста и Ораховца, предвођени својим вјероучитељима јерејем Јованом Васићем, ђаконом Ненадом Ковачем и Јовицом Вукасовићем. Након Свете литургије, ученици су кренули на своје путовање.

Ученици су најприје посјетили манастир Подластву, гдје их је игуман, отац Јустин, дочекао и угостио у топлом разговору. Након предивно проведеног времена у манастиру Подластва, пут је настављен до манастира Прасквица, гдје је све госте дочекао протосинђел Климент, који их је упознао са историјатом манастира и паштровског краја.

Након обиласка ове светиње, пут је настављен до храма Светог оца Николаја у Старом Бару, а затим је услиједио обилазак храма и поздрав оца Николе Радовића, гдје је свим гостима у просторијама парохијског дома уприличен ручак. Након ручка и дружења, сви заједно су се упутили ка храму Светог Јована Владимира, гдје су гости обишли храм и присуствовали пројекцији поменутих филмова.

Са надом да ће овакви сусрети и дружења постати традиција свим полазницима вјеронауке наше Митрополије, изражавамо захвалност барском свештенству и вјероучитељици Славици на организацији овог сусрета и аврамовском гостољубљу.

viber_slika_2023-11-14_13-04-49-569

вјероучитељи Ђакон Ненад Ковач и Јовица Вукасовић