Света Тајна Јелеосвећења служена у храму под Горицом

Света Тајна Јелеосвећења служена у храму под Горицом

Синоћ је на празник Св. Григорија епископа Неокесаријског, служена Света тајна Јелеосвећења којом је началствовао протојереј-ставрофор Милета Кљајевић.

 

Високопречасном проти саслуживало је свештенство овог светог храма – протојереј-ставрофор Драган Станишић и ђакон Лука Павићевић док су за певницом појали појци Цркве Светог Ђорђа.

Након седмократног помазивања освећеним јелејем, присутном народу поучном беседом, обратио се началствујући свештенослужитељ, прота Милета Кљајевић:

,, Богочовечански лик Господа Исуса Христа који је Светлост свијету, осветљава душе наше и све оне који Га призивају.

Под Његових утицајем и наше душе се преображавају у радости, нарочито кроз ову Свету тајну Јелеосвећења, – где наша срца постају благороднија и чистија.

Богочовечански лик доживљавамо када слушамо Његове поуке, јер нас оне оживљавају – издижући нас изнад природе и гријеха овога свијета.

Оне нам говоре, да будемо савршени, – помажући нам да видимо себе као подобије Његово, створени за вјечност.

Гријех спутава човјека и води га у пропаст и муку. Стога требамо да се кајемо, опраштамо и молимо – да би нам Господ даровао опроштај гријехова, Својом великом милошћу.

Он нас чврсто и непоколебиво позива да останемо у Њему и Он у нама, – јер је рекао Ја сам са Вама у све дане до свршетка вијека.

Нека би нас Господ све исцијелио са Светим Великомучеником Георгијем, Светим Савом и свима Светима, Амин, Боже дај. !“ – поручио је началствујући свешзенослужитељ у подгоричком храму.

Након целивања Светог Јеванђеља, пред верни народ изнесене су светиње које се чувају у овом древном храму – честице моштију Св. Великомученика Георгија, Свете Мученице Босиљке и  Преподобног Стефана Троношког.

Елза Бибић