Akademik Danilo (Kaplan) Burović sahranjen u rodnom Ulcinju

Akademik Danilo (Kaplan) Burović sahranjen u rodnom Ulcinju; opijelo služio Mitropolit Joanikije

Ime: 20 08 2022 sahrana kaplana burovica; Opis: Akademik Danilo (Kaplan) Burović sahranjen u rodnom Ulcinju Tip: audio/mpeg

Na groblju kod Crkve Svetog Nikole u Ulcinju danas su sahranjeni zemni ostaci akademika Danila (Kaplana) Burovića (1934-2022), koji se upokojio u Gospodu 11. avgusta u Ženevi.

 

U Hramu Svetog Nikole opijelo novoprestavljenom Danilu Buroviću je služio Njegovo visokopreosveštenstvo Mitropolit crnogorsko-primorski g. Joanikije.

Visokopreosvećeni Mitropolit je u svom oproštajnom slovu od usnulog sluge Božijeg iskazao mišljenje da u novijoj istoriji ne postoji neko ko je skuplje platio slobodu misli i želju da svjedoči istinu od Danila (Kaplana) Burovića. Zbog slobodnog iskazivanja stavova i borbe za istinu proživio je istinsku golgotu – u jugoslovenskim i albanskim zatvorima proveo je blizu pola svog života. Prvo je kao disident pritvaran u Brozovoj Jugoslaviji, a onda je bježeći od te komunističke diktature zapao u čeljusti možda još opakije diktature Envera Hodže, gdje je proveo decenije u robiji. Ali svo to stradanje u komunističkim zatvorima, istakao je Vladika, nije moglo slomiti njegov duh:

“On je i u zatvoru bio slobodan čovjek, jer je slobodno mislio. Nijesu mogli slomiti njegovu ličnost. On nije rođen u hrišćanskoj porodici, ali ga je stradanje, koje je od mladosti svoje primio, privelo Hristu Gospodu. On je prošao trnoviti put i uzišao sa Hristom na golgotu i prišao je Gospodu Isusu Hristu na pravi način, upodobio se Njemu kroz stradanje.”

Podsjetivši da Gospod, koji je došao u ovaj svijet i primio stradanje, i bio vezan i zatvaran, i na kraju postradao za sve nas, za spasenje cijelog roda ljudskog, nije ostavio Danila Burovića nego ga je krijepio, Vladika Joanikije je istakao da ne možemo ni zamisliti da čovjek tolike decenije provede u zatvoru i da njegov duh ne bude slomljen i pretvoren u prah, a da ga ne krijepi sila Božija. S obzirom da je bio čovjek slobode, on je i što se vjere tiče slobodno izabrao Svetu pravoslavnu vjeru, primio Sveto krštenje, ispovijedio vjeru u Gospoda Isusa Hrista i primio novo ime Danilo.

Uporedivši njegovo stradanje sa najčuvenijim robijašem sovjetskih gulaga ruskim piscem Varlamom Šalamovim, koji je robijao manje od pola robije Danila Burovića, podvukao je da njih povezuje i to što su obojica bili slobodnog duha i stvaraoci te da je Kaplan Danilo veliki naučnik, veliki stvaralac, čije je djelo mnogo cijenjeno i koje se već izučava. Kao posebno interesantno naveo je da je on zapravo kroz Hrista primio i ideju srpskog naroda, jer se upoznao sa stradanjem srpskog naroda kroz vjekove i bio jedan od svjedoka.

“Naravno mi ovdje nećemo ocijenjivati njegovo naučno i književno djelo, to će činiti naučnici i književnici i publicisti, mi ćemo samo izraziti divljenje snazi njegovog karaktera i njegove ličnosti i proslavićemo Boga koji mu je dao toliku snagu. Ovdje je danas prisutna njegova porodica, kojoj iskreno od srca izjavljujemo saučešće, želeći da ih Bog ukrijepi svojom silom da podnesu ovaj veliki gubitak, ali i da budu ponosni na svoga Kaplana Danila. Jer zaista imaju zbog čega da budu ponosni na njega”, naglasio je Mitropolit crnogorsko-primorski g. Joanikije

Ističući da će se njegovo ime, kao i njegovo stradanje, pamtiti, Vladika je kazao da je njegovo stradanje bilo hristoliko stradanje, a njegov trnoviti put golgotski te da je on zapravo išao putem slave Božije:

“Kako se bude izučavao njegov život, uvjerni smo da će sve više i više sijati njegovo svjedočenje i mučeništvo. On nije prolio svoju krv za Hrista, nije ubijen, ali je krvario, možemo reći, cio svoj život i krvlju svojom zapravo pisao svoju biografiju.”

Saučestvujući u bolu ožalošćene porodice, Njegovo visokopreosveštenstvo Mitropolit crnogorsko-primorski g. Joanikije je uputio riječi utjehe, ističući da treba da budu ponosni na svoga Kaplana i da svom potomstvu i prijateljima govore o njegovom svjedočenju i stradanju:

“O tome će se naravno i ubuduće pisati i pričati, jer je njegova borba za istinu, za slobodu, za pravdu, a time i za vjeru, izuzetno veliki primjer, izuzetno veliko bogatstvo, za njegovu porodicu i njegove potomke. To je veliki duhovni kapital na koji možete biti ponosni i vi i vaše potomstvo. Neka Gospod primi njegovu napaćenu dušu u svoja vječna njedra i neka ga obdari životom vječnim, gdje nema stradanja, bola, ni suza, gdje nema robije, ni patnji, ni udaraca, nego gdje je ljubav Božija i život vječni i Carstvo beskonačno. Našem Kaplanu Danilu, velikome svjedoku istine, savjesti, vjere, neka Bog da Rajsko naselje i život vječni. Carstvo mu nebesko!”

DSC_8722

***

Akademik Danilo (Kaplan) Burović (1934), preminuo je u Ženevi, gde je proveo poslednje godine života. Zbog slobodnog iskazivanja stavova i borbe za istinu proživio je istinsku golgotu – u jugoslovenskim i albanskim zatvorima proveo je više od trideset godina.

Poznat je kao publicista, književnik i naučnik, balkanolog i albanolog. Život je posvetio pravdi i borbi protiv naučnih falsifikata.

Objavio je preko sto knjiga, na više svetskih jezika.

Njegov bogat naučno-istraživački rad prožet je zaključcima koji izazivaju žestoke reakcije među Albancima, zbog naučno argumentovanih tvrdnji da Albanci nisu ni Iliri, ni Pelazgi, i da su Albanci sa Kosova i Metohije uglavnom islamizovani hrišćani.

Vesna Dević
Foto: Željko Drašković