Milutin Micovic

Академска трибина – Милутин Мићовић: Од Његоша до Амфилохија

Име: 08. 11. 2011-Milutin Micovic-Od Njegosa do Amfilohija; Опис: Милутин Мићовић: Од Његоша до Амфилохија Тип: audio/mpeg

У организацији Српског националног савјета Црне Горе и Српског информативно-културног центра “Свети Сава” у Плавој сали Српске куће у петак 5. новембра је одржана Академска трибина, на којој је на тему “Од Његоша до Амфилохија” говорио књижевник Милутин Мићовић.

Отварајући трибину, уредник Будимир Дубак је казао да је “Лучиндан, по Божјем промислу, вријеме земаљске кончине три највећа јерерха Српске православне цркве у Црног Гори.

Светог Петра Цетињског, Светог Петра другог Ловћенског тајновидца-Његоша и новопредстављеног Митрополита Амфилохија”.

Дубак је истакао да је Милутин Мићовић временски оквир свог излагања одредио датумима које и на овај начин обиљежавамо.

Књижевник Милутин Мићовић је истакао “да кад саберемо нешто и кад се приберемо, скоро да немамо ниједну озбиљну причу која се не дотиче Његоша.”

Говорећи о блаженопочившем митрополиту Амфилохију Мићовић је казао: “Њега је чудо водило и ми смо у њему видјели не неког странца, него нашег рођеног човјека.”

“На Његоша смо научили, а на митрополита се још увек навикавамо да је са оне стране. А обојица су овдје са нама,” истакао је Мићовић говорећи о теми “Од Његоша до Амфилохија”, додајући, “они су такви учитељи који су нас учили да треба вољети живот, и што је тежи то је љепши, јер тиме доноси више искуства.”

Гост Академске трибине био је и Епископ буеносаирески и јужно централно амерички г. Кирило.