Topla

Архимандрит Анастасије са Родоса служио на Топлој

Име: 11.10,2020 Arhimandrit Anastasije i Otac Radomir Nikcevic Topla; Опис: Архимандрит Анастасије са Родоса служио на Топлој Тип: audio/mpeg

Светом службом Божијом у храму Светог Вазнесења на Топлој јутрос је началствовао  архимандрит Анастасије, свештенослужитељ Васељенске патријаршије са Родоса, из манастира Филеримос

Отац Анастасије је поријеклом из Црне Горе и велику радост за њега представљају прве службе које служи овдје у постојбини својих предака.

У бесједи којом се обратио сабранима на светој Литургији, он је казао да боравак у Црној Гори и службе које је служио прво у Цетињском манастиру, а потом и на Топлој, сматра благословом Светог Саве којем се већ дуго моли и у чијој испосници на Кареји је провео неко вријеме као монах.

Знам да моја фамилија има црногорско поријекло, од оних Црногораца који су ишли да помогну ослобођење Крита од Турака и остали су тамо. Мој прадеда је увијек мени говорио да зна да су његови преци дошли из Црне Горе. То је моја дужност да се вратим у ову земљу, не само због Светога Саве којем се ја молим да ми у животу покаже правац у мом монашком и свештенослужитељском путу, него и због тога што су овдје живјели моји преци. У Јерусалиму, Грчкој и на Светој Гори је Црна Гора позната по томе што има пуно светитеља, који су својим примјером и животом постали велики светитељи у православљу. Црногорски и критски народ су слични по томе што знају да се боре за отаџбину, за вјеру и за Цркву и тако смо побиједили и у току Другог свјетског рата када су фашисти хтјели да нам униште и цркве и живот”, казао је отац Анастасије.

Говорећи о поштовању српских светитеља на Родосу, он је између осталог казао да је у манастиру Филеримос, гдје он служи, икона Преподобног Јустина Ћелијског изложена на посебном мјесту и да се он много молио пред овом иконом.

Ми у нашем манастиру на Родосу чувамо икону Светог Јустина Ћелијског на посебном мјесту и ја сам се увијек њему молио да ми некако отвори пут да дођем и да учим овдје у земљи Светога Саве. Када сам дошао на Цетиње видио сам икону авве Јустина и онда сам осјетио да је моја молитва услишена”.

Благодарећи оцу Радомиру Никчевићу, архијерејском намјеснику херцегновском, на гостопримству, он је казао да се у Херцег Новом осјећа као у својој кући.

Овдје се осјећам много пријатно, као у свом селу, у својој епархији, у својој цркви. Отац Радомир ми указује љубав и гостопримство, на чему сам му јако благодаран и желим да му се захвалим, а преко њега и свима вама. У овом граду се не осјећам као странац, већ као да сам у својој земљи. Посебно сам благодаран митрополиту Амфилохију, кога ми у Грчкој сматрамо савременим светитељем”, казао је архимандрит Анастасије.

Скренувши пажњу на неопходност доласка вјерних у цркву и очувања своје вјере и традиције, отац Анастасије је нагласио да живот без Бога води у испразност.

Живот без наше православне вјере води у испразност, у губљење народа и сваког човјека посебно. Због тога вас молим да подржите своју цркву и једни друге и да живите онако како Бог заповиједа”.

Отац Радомир је драгом госту заблагодарио на доласку, истакавши да је боравак оца Анастасија у Херцег Новом још једна нова веза са Јерусалимом и Христовим гробом, будући да је долазак оца Анастасија у Црну Гору поред митрополита Кирила и Амфилохија, благословио и Патријарх Јерусалима, Господин Теофил. Он је додао да га посебно радује што је отац Анастасије изразио жељу да упозна своје коријене.

Нама је посебно важно овдје да имамо везу и са Критом и са Родосом и са Јерусалимом”, казао је отац Радомир.

Он је искористио прилику да поздрави још једног госта који је у Херцег Новом заједно са оцем Анастасијем, професором доктором Алексиосом Панагопулосом, својим колегом са  Богословског факултета у Београду, гдје су заједно проводили студенстке дане и гдје је професор Панагопулос одбранио један од своја три доктората, гдје му је професор и ментор био митрополит Амфилохије.

Отац Анастасије борави овдје ради учења српског језика и студија на Православном богословском факултету ”Свети Василије Острошки” у Фочи, чији је студент постао ове године.

                                                                                                                                Оливера Балабан