Bar 1

Trg od ćirilice u Baru- O Svetom Justinu Ćelijskom govore vladike Amfilohije i Atanasije

Povodom 40 godina od upokojenja Sv. oca Justina Popovića Njegovo visokopresveštenstvo Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije i Njegovo presveštenstvo umorovljeni Episkop zahumsko-hercegovački g. Atanasije u subotu, 3. avgusta, sa početkom u 21 čas, u porti Crkve Svetog Jovana Vladimira u Barugovoriće na temu „Šta nam danas poručuje Sveti Ava Justin“.

Ovim predavanjem u Baru počinje Trg od ćirilice koji se ove godine po prvi put, osim u Herceg Novom, održava i u drugim gradovima Crne Gore. Tako će se u porti Crkve Svetog Jovana Vladimira u Baru od 3. avgusta zaključno sa 10. avgustom sa početkom u 21 čas,  u okviru Trga od ćirilice, održati više promocija, književnih večeri, predavanja. 

Na temu „Nasilje nad Srbima“ u nedjelju, 4. avgusta,  govoriće: prof. dr Miloš Ković, prof. dr Ranko Popović, Mirjana Lolić Močević, novinar. 

Projekcija dokumentarnog filma „Pakao rata u Ukrajini – Donjecka vratarnica“ Natalije Afanasjevne Batrajeve sa uvodnim obraćenjem autora, biće održana u ponedjeljak, 5. avgusta.

U utorak, 6. avgusta održaće se veče u čast Koste Radovića. Besjedu će proiznijeti dr Siniša Jelušić i Perivoje Popović a u poeziju će govoriti: Milica Bakrač, Ranko Mićunović i Slava Vojinović. Veče će voditi Dragan Alorić.

Na Trgu od ćirilice učestvovaće Ruski folklorni ansambl „Pavetje“ iz Voronježa, umjetnički rukovodilac dr Aleksandra Samotjagina, profesor Državnog universiteta u Voronježu. Oni će se predstaviti u srijedu  7. avgusta sa izvornim ruskim narodnim pjesmama i igrama.

Povodom 630 godina Kosovske bitke 8. avgusta, u četvrtak će biti održan koncert Danice Crnogorčević pod nazivom Kosovsko zavjetno veče.

Književno veče u čast Vlajka Ćulafića održaće se 9. avgusta. Na književnoj večeri besjediće: Njegovo preosveštenstvo Episkop Joanikije, kao i Novica Đurić, Darko Jovović, Perivoje Popović, Dragan Bojović i Ljubisav Bijelić.

Trg od ćirilice u Baru će zatvoriti 10. avgusta Srpsko-rusko foklorno veče. Učestvuju: Kulturno-umjetnička društva iz Bara i pjevački narodni ansambl iz Moskve „Donski kozaci“.