Besjeda Mitropolita Amfilohija za Novo 2019. ljeto milosti Gospodnje

Besjeda Mitropolita Amfilohija za Novo 2019. ljeto milosti Gospodnje

Besjeda Mitropolita Amfilohija poslije molebna za Novo 2019. ljeto milosti Gospodnje – 13/14. januar, Saborni hram Hristovog Vaskrsenja u Podgorici 

Danas se ispuni ovo Pismo u ušima vašim, riječi su Gospodnje. Uvijek se isto ponavlja ono što je bilo i ranije. Jedino novo pod suncem, što čini novim i ljudsku prirodu i obnavlja sveljudsku tvorevinu je rođenje Isusa Hrista, Sina Božijeg, u Vitlejemu i Njegovo povijanje u jasla. To njegovo rođenje je rađanje novoga, obnovljenoga čovjeka. Ne samo onako kako ga je Bog stvorio po slici i po prilici Svojoj, nego onako kako ga je Bog zamislio od njegovoga nastanka. Ljudska priroda, koja je raslabljena grijehom i otpadništvom od Boga i zakona Božijega, primanjem prirode Jedinorodnoga Sina Božijeg je postala nova priroda i čovjek novi, obnovljeni čovjek, koji nije stvoren za prolaznost i ništavilo nego za besmrtnost i neprolaznost. Čovjek zadobija vječni i neprolazni život, postaje biće vječno i neprolazno, i u tome jeste novina Hristovog rođenja i ova Nova godina dobrote Gospodnje.

Kao što je Sveti prorok Isaija zapisao Duh Gospodnji je na meni, zato me pomaza da blagovijestim siromasima, posla me da iscjelim skrušene u srcu, da propovijedam zarobljenima da će biti pušteni, i slijepima da će progledati, da oslobodim potlačene, i da propovijedam prijatnu godinu Gospodnju.

U Njemu je život i život u izobilju, vječni život Njime obdaren. Mnogo je značajno ovo što je prorok zapisao da je došao da blagovijesti prvo siromašnima, da obogati siromašne i siromašnu ljudsku prirodu Sobom, da iscijeli one koji su skrušenoga srca, da propovijeda zarobljenima da će biti pušteni, slijepima da će progledati, da oslobodi potlačene.

To je ono radi čega je Hristos došao, radi čega je prisutan u ljudskoj istoriji, čime On obnavlja čovjeka i daje dublji smisao sveukupnoj Božijoj tvorevini. A u tome jeste blagoslovena Nova godina Gospodnja, i vrijeme dobija svoj dublji smisao, uliva se u bezobalni okean božanske vječnosti.

I to je ono što treba da pamtimo i da nikad ne zaboravljamo, da jedino novo pod suncem, jedina Nova godina Gospodnja, jeste upravo On rođen od Duha Svetoga i Presvete Djeve.

Jedinorodni Sin Božji koji je povijen u jasle, koji je žrtvovao Sebe za život svijeta, Svojom žrtvom i raspećem, On je otkrio da je Bog zaista ljubav, ne samo priča o ljubavi, neki daleki bog, nego da je On onaj koji je istinska i prava ljubav, koji se kao takav otkriva i svojom ljubavlju grli siromašne, potlačene i ponižene, i daruje vid slijepcima duhovnim. Tome Bogu, i jedino Njemu, mi se klanjamo, i tu i takvu Novu godinu Gospodnju proslavljamo. Inače, u pravu je Lovćenski Tajnovidac, ako bi se ona svodila samo na ovo zemaljsko vrijeme, rašta je ošćela ljudima u sred zime kad joj vrijeme nije.

Upravo zato što je ta godina Gospodnja vezana za Njega, kao istinu vječnu i neprolaznu i vremena i prostora, i ljudskog bića, ona je Nova godina Gospodnja. Tu Novu godinu Gospodnju mi čestitamo vama, ovome gradu, sveukupnom našem narodu i svima zemaljskim narodima, jer ta novina – On kao jedino novo pod suncem – On je onaj koji obnavlja sve i preziva sve na ljubav i prema siromašnima i bijednima, i potlačenima i prema slijepiima. Priziva sve ljude da i oni ponesu Njegov krst i budu svjedoci te Njegove ljubavi i žrtvovanja za život svijeta.

Tek onda kada čovjek primi Hrista u sebi, on postaje zaista novo obnovljeno, neprolazno biće, a svi prizvani da budemo Njegovi nosioci, da se On useli u nas pun blagodati istine, vječnoga i neprolaznoga života.

Zato neka je srećna ova Nova godina Gospodnja, godina dobrote Gospodnje! I neka bi se mi obnovili u ovoj Novoj godini ovakvom ljubavlju hristolikom, koju nam je otkrio i donio i posvjedočio On koji je vječna i neprolazna ljubav. On koji nam otkriva Oca kao tvorca neba i zemlje i daruje Duha Svetoga životvornoga i priziva svako ljudsko biće da se obnovimo Svetom tajnom krštenja u ime: Oca i Sina i Duha Svetoga. Da se obnovimo tom vječnom obnovom, koju samo Bog daruje ljudima, koji jeste sam Bog koji se uselio u nas pun blagodati i istine.

Njemu jedinome novome pod suncem, neka je slava i hvala u vijekove vjekova, amin!

SREĆNO I BOGOM BLAGOSLOVENO NOVO LJETO GOSPODNJE

Vesna Dević