Bdenije Cetinjski manastir

Praznična večernja služba i pomen blaženopočivšem Mitropolitu Amfilohiju u Cetinjskom manastiru

Ime: 30.10.2020 Otac Gojko Cetinjski manastir; Opis: Besjeda oca Gojka Perovića na bdeniju uoči praznika svetog Petra cetinjskog u Cetinjskom manastiru Tip: audio/mpeg

Njegovo preosveštenstvo Vladika Joanikije, sa sveštenstvom i vjernim narodom, služio prazničnu večernju službu sa petohljebnicom u Cetinjskom manastiru. Nakon večernje, služen je pomen kraj odra blaženopočivšeg Mitropolita crnogorsko.primorskog Amfilohija.

Po blagoslovu Vladike Joanikija, kraj odra svog i našeg duhovnog oca, sabranima se obratio otac Gojko Perović rektor Cetinjske bogoslovije.

Otac Gojko je podsjetio da je Lučindan je dan kada slavimo Svetog Luku, a da od prije dvjesta godina slavimo na taj dan i Svetog Petra Cetinjskog Čudotvorca. On je dodao da je trudom Mitropolita Amfilohija, kao svetitelj je počeo da se proslavlja i Sveti Petar Drugi Lovćenski Tajnovidac. On je rekao da niko nije mogao da očekuje da će su upokojiti u ta dva dana (31. se upokjio Sveti Petar Cetinjski, a sutradan Sveti Petar Drugi Lovćenski Tajnovidac),

”Evo dan prije Svetog Petra da bude i treći dan, kao što se tri dana obilježavaju Božić i Vaskrs, tako je dao Bog da ćemo mi od ove godine tri dana obilježavati tri naša Cetinjska Mitropolita”, rekao je otac Gojko i dodao da ćemo se sjećeti današnjeg dana upokojenja našeg Mitropolita i ove dvojce Cetinjskih Arhijereja.

Otac Gojko je rekao da mi stojimo na kamenu, podsjetivši na Gospodnje riječi Apostolu Petru, kada mu je dao ime i rekao mu da će na tom kamenu sagraditi Crkvu, a to znači da se Crkva gradi na tvrdoj vjeri, na nečemu tvrdom u ljudima. ”Ljudi su meki, i prolazni, i slabi, i grešni, upravo smo čuli molitvu da nema čovjeka da živi, a ne griješi, ali Gospod je tražio to čvrsto u ljudima”, dodao je. Osvrnuo se takođe na našu tešku istoriju, te da je i u najvećoj okupaciji ostao kamen, kamen Lovćena, a na tom kamenu Ivan Crnojević sa Cetinjskim Mitropolitima, sagradio Cetinjski manastir koji je postao svetionik među ljudima. Napravio je analogiju između praotaca, Avraama, Mojsija, do danas.

”Dragi naš Mitropolite Amfilohije, dobro si nas naučio koju knjigu da čitamo, Bibliju da čitamo”, rekao je i podsjetio na odnos naroda prema Mojsiju, napomenuvši da je Vladika Amfilohije znao da uporedi Svetog Petra Cetinjskog sa Mojsijem.

”I nemam, dragi Vladiko i učitelju, i oče, ništa da kažem, nego da znam sada ovdje pred ovim odrom, svi profesori Bogoslovije, kada na Cetinju, kao pred Crvenim morem, kad nije bilo nikakve šanse da se na Cetinju obnovi bogoslovska škola, ti si rekao da će biti i svesaka i olovaka, samo da krenemo”, rekao je otac Gojko i naglasio da nema šta drugo da kaže nego da Vladika liči i Mojsiju i Svetom Petru Cetinjskom.

„I zbog toga danas imamo Bogosloviju, imamo radio, imamo časopis po onom Vašem vodoskoku ispod manastira Morače, Hram u Podgorici, Hram u Baru, obnovljene ženske i muške manastire, škole vjeronauke, tri hora: nikšićki, podgorički i kotorski, koji mogu pjevati i pred vaseljenskim i pred ruskim Patrijarhom, kao što su pjevali.

Naš Mitropolit je jedini Episkop u Pravoslavnoj Crkvi koji je uspio da na jednom mjestu okupi carigradskog i moskovskog Patrijarha da osveštaju Hram u Podgorici“, naglasio je otac Gojko Perović. On je kazao i da je Mitropolit kao prorok Mojsije dočekao da izvede svoj narod iz ropstva:

„Procvjetala pustinja i kameno more se po ko zna koji put razdvojilo ovdje u Crnoj Gori, i Mitropolit je dočekao da izvede ovaj narod iz sedamdesetpetogodišnjeg mraka gdje smo sami svoje hramove i crkve pretvarali u štale i magacine. Čuda smo se nagledali kako kaže jedan stih u Svetom Pismu. Bog podiže velikog Proroka među nas i Bog pohodi narod svoj. I to se odnosi na Mitropolita Amfilohija“, naglasio je rektor Cetinjske bogoslovije.

Otac Gojko je na kraju kazao da je Vladika govorio prethodnih godina kako je sve uspio ali ne i da izmiri Crnogorce i ko zna kad ćemo to dočekati, ali ako ćemo ići putem Mitropolita Amfilohija, to je onda put ljubavi i mira.

U toku službe, iz Hercegovine su došli i umirovljeni Vladika zahumsko-hercegovački Atanasije i Episkop zahumsko-hercegovački Dimitrije.

Tijana Lekić i Rade Dulović

foto: Jovan Radović