Apr 2021 Arhijerejska Liturgija Na Krstopoklonu Nedjelju U Andijevici 2

Episkop Joanikije: Krst Hristov postao je znak ne samo Njegovog raspeća, nego i pobjede nad smrću

Ime: 04.04.2021 besjeda vladike joanikija andrijevica; Opis: Besjeda Vladike Joanikija na Krstopoklonu nedjelju u hramu Svetog arhangela Mihaila u Andrijevici Tip: audio/mpeg

Njegovo Preosveštenstvo Episkop budimljansko-nikšićki i administrator Mitropolije crnogorsko-primorske G. Joanikije služio je sa sveštenstvom, na Krstopoklonu nedjelju, 4. aprila 2021. Svetu Arhijerejsku Liturgiju, u hramu Svetog arhangela Mihaila u Andrijevici.

U arhipastirskoj besjedi Preosvećeni Episkop Joanikije je kazao da je Krstopoklona nedjelja, treća nedjelja posta, na sredini prvih 40 dana Vaskrsšnjeg posta koji su priprema za Veliku nedjelju stradanja Hristovih, Njegovog raspeća, smrti na krstu i pogrebenja.

„Tako je Gospod ustrojavao naše spasenje da bi nam svojom pobjedom nad smrću, svojim Vaskrsenjem, dao spasenje, da bi nas učinio učesnicima Njegove pobjede nad smrću. Tako to i shvatamo, tako doživljavamo, ako smo zajedno sa Hristom u Njegovim stradanjima, bićemo zajedno i u Njegovom vaskrsenju, saraspinjemo se i savaskrsavamo sa Njim, a to je sve u znaku Časnog Krsta“, rekao je Vladika Joanikije.

On je naveo da se, na Krstopoklonu nedjelju , uvijek, sabiraju u hramu Svetog arhangela Mihaila u Andrijevici, ne bez razloga.

„Prvi razlog – zato što je veliki praznik koji praznuje cijela vaseljena. Svi se klanjamo Krstu Hristovom i pjevamo Njegovom vaskrsenju. Ali, ovdje se dogodilo jedno čudo, projavljeno preko krsta, koji je donesen iz svetog grada Jerusalima, a koji je osvećen na grobu Gospodnjem, 2009. na Čisti ponedeljak je promirotočio ovaj Časni krst svetim mirom, sva je crkva zamirisala. Nije točio mirom samo jedan dan, nego cijelo vrijeme posta i poslije praznika Vaskrsenja sve do Spasovdana, a i poslije, ponekad. To je bila posebna milost i znak našem narodu u teškim vremenima da ne posustane“, besjedio je Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije.