Mitropolit

Besjeda Mitropolita Joanikija – 4. septembar 2021. godine, Podgorica

Ime: 04.09.2021 Mitropolit Joanikije besjeda hram pg; Opis: Besjeda izabranog Mitropolita crnogorsko-primorskog g. Joanikija i Patrijarha g. Porfirija Tip: audio/mpeg

Pozdravna besjeda izabranog Mitropolita crnogorsko-primorskog g. Joanikija na svečanom dočeku Njegove svetosti Patrijarha Porfirija  u Podgorici, 4. septembra 2021. godine

 

Vaša svetosti, patrijarše srpski gospodine Porfirije, draga braćo arhijereji iz svetih Božijih crkava, iz Jerusalimske patrijaršije, Moskovske patrijaršije, Ukrajinske pravoslavne crkve, Ruske zagranične crkve, Bugarske pravoslavne crkve, Poljske pravoslavne crkve, Albanske pravoslavne crkve, Pravoslavne crkve čeških i slovačkih zemalja, Vaše blaženstvo, Arhiepiskope ohridski i Mitropolite skopski, braćo arhijereji Srpske pravoslavne crkve i Ohridske arhiepiskopije. Gospodine predsjedniče Vlade Crne Gore, Vaše ekselencije, gospodo ambasadori, Vaša kraljevska visočanstva, gospodine Filipe i Danice Karađorđević, Vaša kraljevska visočanstva gruzijske dinastije, gospodine Davide Bagratione i gospođo Irina, gospodo ministri u Vladi Crne Gore i Srbije, gospodo narodni poslanici, gospodine predsjedniče Matice Srpske, gospodine direktore ,,Sekretarijata za vjere” Republike Srpske, gospodo predsjednici opština, ovdje prisutnih, iz Crne Gore, draga braćo i sestre.

Drago mi je da vas sve pozdravimo na ovom svetom i velikom saboru koji je učinjen povodom dolaska Njegove svetosti Patrijarha srpskog gospodina Porfirija, koji prvi put, kao novoizabrani Patrijarh, dolazi da posjeti Crnu Goru i da joj donese mir i blagoslov. Vaša svetosti, Vi kao naslednik Svetoga oca našega Save, prvoga arhiepiskopa srpskoga, idete i njegovim stopama, posjećujući svete Božije prestole koje je utvrdio Sveti Sava. I evo, došli ste da i ovaj sveti presto drevne episkopije zetske, današnje Mitropolije crnogorsko-primorske, posjetite i utvrdite. Vaša sveta služba je služba pomirenja i objedinjenja. Cijela Srpska pravoslavna crkva, srpski pravoslavni narod i svi oni koji su u Vašoj jurisdikciji, objedinjavaju se oko Vas i oko svetog patrijaraškog prestola. Sa Vama je, Vaša svetosti, večeras došla i punoća vaseljenskog pravoslavlja. I tu punoću, kao patrijarh srpski, nosite u Svojoj svetoj službi i Svome srcu. Ali nam je drago što večeras sa Vama dođoše arhijereji svetih pravoslavnih patrijaršija i svetih autokefalnih pravoslavnih crkava iz cijelog pravoslavlja. To nam daje i veliku i veliku snagu.

I evo, večeras ste ovdje, Vaša svetosti, povodom Vašega ustoličenja kao novoizabranog Mitropolita crnogorsko-primorskog. Došli ste, Vaša svetosti, da posjetite ovu, Svetim Savom, utvrđenu Mitropoliju, koja se proslavila svetošću i Svetoga Petra Cetinjskoga i ostalih svetinja koje je sabrala pod svojim osveštanim krovovima. I ruku Svetog Jovana Krstitelja, i dio Časnoga i Životvornoga krsta, i svetu čudotvornu ikonu Bogorodice Filerimske, i  zemlju Svetoga Vasilija Ostroškoga Čudotvorca, sa kojom se on, kao Mitropolit hercegovački, sjedinio. Episkopiju i Mitropoliju u kojoj su svoj mir našle mošti Vašega dalekoga prethodnika, Svetoga Arsenija Sremca. Ova episkopija i Mitropolija se proslavila svetošću, ali i mnogo čime drugo. I književnošću i umjetnošću i ljepotom naših svetinja, a u posljednje vrijeme, naš narod, koji se objedinio u odbrani svojih svetinja, svoje vjere, časti, obraza i pamćenja, zablistao je i izašao pred lice cijele pravoslavne vaseljene, kao narod odan svojoj vjeri i Svojoj Crkvi.

I zato mi je i čast, Vaša svetosti, da Vas pozdravim u ime cijelog ovog ovdje večeras sabranog naroda, koji Vas i večeras i sjutra dočekuje u Crnoj Gori. I molim Vas, Vaša svetosti, da ovaj narod koji Vam je toliko odan i koji će poslušati Vašu riječ, da mu se obratite i da ga blagoslovite.

Transkript Danilo Balaban