Цетињски манастир

Седиште црногорских митрополита у последњих 500 година. У манастирском храму Рождества Пресвете Богородице чувају се мошти Светог Петра Цетињског, рука Светог Јована Крститеља, Честица Часног Крста Господњег.

Бесрамне неистине ДПС-а у циљу предизборне кампање

Поводом бестидног саопштења владајуће партије

Цетиње, 13. јун 2020.

У историји бешчашћа Црне Горе остаће још један сраман покушај владајуће партије да друге оптужи за оно што чини њен предсједник и његови сарадници чине, а то је онемогућавање било каквог договора ради изласка из дубоке друштвене кризе у којој се налази наше друштво.

Није било у историји ниједног партитократског и аутократског режима који није све оне који га критикују означавао антидржавним елементом. То је уједно најпримитивнији могући начин управљања друштвом, али и најподлији јер се користи старим принципом “Завади па владај”.

Митрополит није инструисао вјернике за кога да гласају већ им је рекао да хришћанин, који има страха Божијег, не може да буде подржавалац, па ни изборни, оних који отимају цркве, руше манастирске конаке, протјерују свештенике и спроводе законе неједнако, а углавном на штету Цркве. Особито му такву ријеч, прогласивши је “стварањем политичке платформе”, не могу замјерити они који су, без стида пред људима и страха Божијег, у 21. вијеку, у секуларној држави Црној Гори, на партијском конгресу донијели одлуку да праве “партијску цркву”. То се нису усудили ни многи који су били моћнији од те партије и њеног предсједника. Ова партија је саму себе сврстала међу прогонитеље Цркве. Није јој Митрополит крив за то.

Митрополија се није ставила у службу ниједне политичке опције и ДПС у свом саопштењу о томе намјерно и обмањивачки изриче бесрамне неистине, у циљу, изгледа већ започете, предизборне кампање. Нико ван Цркве не доноси одлуке у њено име и то је свима јасно, осим ауторима овога преварантског и нецивилизованог саопштења.

Црква нема никакав скривени, а камоли политички циљ у својој борби за одбрану од неуставног и дискриминаторног Закона о слободи вјероисповијести. Нико не брани ДПС-у и скупштинској већини да донесу одлуку којим ће ставити “мораторијум на примјену закона”. То не зависи од добре воље Цркве, јер да је нешто зависило од наше добре воље, одавно би се дошло до квалитетног закона, који не би стварао овакве друштвене проблеме и проузроковао неправду и дискриминацију. Добра воља је показана кад је јавно, без икаквих политикантских обланди, које Цркви не приличе, тражен минимум минимума у погледу измјена и допуна закона. Ништа од тога власт још увијек није прихватила.

Више од мјесец дана је прошло откако је рад државних институција почео да се нормализује, а експертски преговори о односном Закону се не настављају, иако је састанак отказан због епидемије, која је у међувремену заустављена.

Рекли смо сто пута, а ево, понављамо и сада, кад дође до договора о законским рјешењима, која нећемо сматрати дискриминаторним, а увјерени смо да се до њега може доћи, јер су наши захтјеви били изузетно скромни, наше “ванредне” литије, које су молитвени вид отпора дискриминацији коју трпимо, а не дио ничије политичке кампање – неће више ићи.

Жалосно је да се политичка групација која је толико дуго на власти користи овако примитивним критикама својих неистомишљеника. Та партија и њен предсједник измишљају и обмањују јавност да је Митрополија у служби других политичких субјеката из само једног јединог разлога – зато што Црква неће да им се покори. Нека буду начисто по том питању – тај дан неће никад дочекати.

Дакле, нека владајућа партија у Скупштини, гдје има већину са својим коалиционим партнерима, изађе у сусрет минимуму наших разумних захтјева, а послије тога ће се, како смо најавили одржати још једна благодарствена литија и сва јавност ће моћи да посвједочи до чега је Цркви стало и за шта се бори.

Из Митрополије црногорско-приморске