Bijelo Polje

Bijelo Polje: Već tri mjeseca svaka nedjelja u Crnoj Gori je nedjelja pravoslavlja

Ime: 09. 03. 2020 Litija Bijelo Polje; Opis: Već tri mjeseca svaka nedjelja u Crnoj Gori je nedjelja pravoslavlja Tip: audio/mpeg

U Sabornoj Petrovoj crkvi u Bijelom Polju, sinoć je služen je Moleban Presvetoj Bogorodici. Vjerni narod Bijelog Polja imao je, blagodareći ocu Vladislavu igumanu manastira Bliškova, blagoslov da cjeliva kopiju čudotvorne ikone Majke Božije Jerusalimske.

Nakon Molebna ulicama ovog grada krenula je toržestvena svenarodna litija u slavu Božiju i pobjede svetih ikona, u odbranu svetinja i vjere pravoslavne, u kojoj je nošena ikona Bogorodice Jerusalimske, do hrama Svetog Nikole u Nikoljcu.

Vjernicima se besjedom ovom prilikom obratio otac Milosav Jovanović, paroh bjelopoljski, koji je najprije čestitao sabranima Nedjelju pravoslavlja koja znači pobjedu Crkve Božije i Hristovu pobjedu nad svim jeresima i nedaćama koje su Crkvu snalazile.

“Crkva i pravoslavlje i cijeli svijet, već tri mjeseca, pamte događaj da je u malenoj Crnoj Gori, koja brani velike svetinje, od kraja decembra prošle godine svaki dan i svaka nedjelja Nedjelja pravoslavlja.