Милош Биковић

Биковић: Подвиг бораца Српске обавезује српски народ на јединство

Име: 10.01.2020 Milos Bikovic besjeda na akademiji; Опис: Подвиг бораца Српске обавезује српски народ на јединство Тип: audio/mpeg

Драмски умјетник из Србије Милош Биковић рекао је јуче на свечаној академији поводом дана Републике Српске у Бањалуци да су борци Републике Српске учинили подвиг дајући своје животе за слободу и истину и допринијели васкрсењу цијелог српског народа.

Биковић је истакао да тај подвиг обавезује српски народ на јединство, те данас са Србима из Републике Српске славе не само Срби из Београда, Новог Сада, Вршца, Ниша, него и из Москве, Чикага, Беча, Сиднеје и свих других мјеста у којима живе.

Он је рекао и да је скупа била историја српског народа, да би се сада тек тако предала и тек тако заборавила.

– Бити Србин никада није било лако, а данас је као никада до сада јасно да се српски народ налази на бранику православља – рекао је Биковић.

Према његовим ријечима, снагу да стоји на бранику православља, српском народу даје дух светосавља, који се осим литургијом његује и културом.

Биковић је напоменуо да данас светосавски дух освјетљава отачаство које Срби носе са собом у свим сеобама и одласцима, да би га сачували и да би му се могли враћати, те обнављати и њега и себе.

Он је напоменуо да Срби расијани по свијету могу да буду велика пријетња за опстанак српског народа, али и његова снага.

– Ако развијемо платформу и омогућимо тим људима да допринесу својој земљи, те да у њима развијемо стваралачки и државотворни дух, управо то може бити наша предност у њиховом одласку. Оно што треба да им пружимо је душевна храна – култура – рекао је Биковић.

Извор:РТРС