Episkop Stefan Hilandar Vavedenje

Blagodareći Radiju ,,Slovo ljubve” i jeromonahu Dositeju Hilandarcu donosimo tonski zapis sa proslave manastirske slave Hilandara

Ime: 04.12.2018 Manastir Hilandar slava; Opis: Manastir Hilandar, svečano proslavlja svoju manastirsku slavu Tip: audio/mpeg

Sveta carska srpska lavra na Svetoj Gori, Manastir Hilandar, svečano proslavlja svoju manastirsku slavu, praznik Vavedenje Presvete Bogorodice – 21. novembra po julijanskom, odnosno 4. decembra po gregorijanskom kalendaru.

 

Uoči manastirske slave, služeno je svenoćno bdenije uz učešće Njegovog Preosveštenstva vikarnog Episkopa remezijanskog g. Stefana, izaslanika Svjatjejšeg Patrijarha srpskog g. Irineja, monaha iz drugih svetogorskih manastira i brojnih gostiju. Po drevnom običaju iz vremena sv. Save i sv. Simeona Mirotočivog, svake godine igumansko mesto na jedan dan preuzima iguman Svetog manastira Vatopeda. U Molitvenom sabranju u Hilandaru danas su molitveno učestvovali i Preosvećeni Episkop remezijanski g. Stefan, guverner Svete Gore g. Kostas Dimcas, iguman manastira Vatopeda visokoprepodobni arhimandrit Jefrem, generalni konzul Republike Srbije u Solunu g. Siniša Pavić, izaslanici drugih svetogorskih manastira i brojni poklonici. Posle svete arhijerejske Liturgije, visokoprepodobni iguman Metodije je u manastirskoj trpezariji toplom rečju pozdravio sve sabrane i zablagodario Svjatjejšem Patrijarhu Irineju što je kao izaslanika poslao Preosvećenog Vladiku Stefana, jer „svaki Arhijerej naše Crkve kada dolazi u naš manastir, dolazi na samo izvorište, odakle kreće blagodatna voda koja napaja vekovima SPC“.

Posle igumana Metodija besedio je i visokoprepodobni arhimandrit Jefrem, iguman manastira Vatopeda, koji je podsetio ukratko na istorijske veze manastira Hilandara i Vatopeda. „Sledeće godine proslavljamo 8 vekova Arhiepiskopije Svetoga Save, a Sveti Sava je počeo iz Svete Gore i manastira Vatopeda“, napomenuo je iguman Jefrem i podvukao mudrost Svetoga Save i njegovo pravilo da svaki Arhiepiskop srpski mora biti hilandarski monah, što se i održavalo dve stotine godina. „Molimo se Svetome Savi da nastavi da pomaže svoju Otadžbinu, da se moli za Pravoslavnu Crkvu i Svetu Goru i da nas prosvećuje da nastavimo svojim putem i ne odustanemo od našeg zadatka, osvećenja našeg“, rekao je iguman Jefrem.

G. Kostas Dimcas, guverner Svete Gore, predstavnik civilne vlasti Grčke, koji je govorio posle igumana Jefrema, podsetio se vremena kada je radio kao novinar i izbliza doživeo rat u nekadašnjoj Jugoslaviji. Kada je kasnije posećivao Srbe na Kosovu i Metohiji, „proživeo je bol našeg naroda ali i njihovo vaskrsenje“. Izrazivši radost što se prvi put nalazi u Hilandaru na praznik, g. Dimcas je sa strane grčke Vlade, potvrdio da se „nalaze pored vas u svakom trudu koji nastavite u obnovi manastira Hilandara. Ovo delo koje ste do sada uradili je čudo“, rekao je između ostalog g. Dimcas.

Preosvećeni vikarni Episkop remezijanski g. Stefan (Šarić), prenevši blagoslove Svjatjejšeg Patrijarha Irineja, u kratkom slovu se podsetio svojih studentskih dana, kada je učio o smislu ulaska Presvete Bogorodice u Svetinju nad Svetinjama i rekao da ga noćašnji dolazak u Hilandar i bogosluženje, na neki način podseća upravo na taj događaj. „Važno je da se mi koji smo iz Srbije, okupljamo oko Crkve, a monasi da žive u zajednici i sabiraju se o velikim praznicima. To je sigurno onaj pravi put kojim mi ljudi na zemlji doživljavamo svoju veru, ali i onaj poziv koji nam je Bog sam poslao da budemo savršeni ljudi”, rekao je između ostalog Episkop Stefan.