Blokada

Protesti i blokade puteva širom Crne Gore

Protesti i blokade zbog spornog i diskriminatornog zakona o slobodi vjeroispovjesti koji će, kako najavljeno, večeras izglasati poslanici vladajuće većine u Skupštini Crne Gore, proširili su se na gotovo cijelu Crnu Goru.

BlokadePolicija je do 21:30 časova privela 19 osoba, nakon čega su uslijedile aktivnosti osnovnih državnih tužilaštava i sudova za prekršaje, prenose Vijesti.

Saopšteno je da je u pritvorskim prostorijama zadržano osam osoba.

Prema informacijama Savjeta za građansku kontrolu rada policije, na kružnom toku, na raskrsnici prema Cetinju i Nikšiću privedene su četiri osobe, u Zeti njih osam, a na Zlatici sedam.

Na Blažovom mostu u Podgorici, ispred Skupštine Crne Gore, i dalje je veliki broj sveštenstva i vjernog naroda.

Pokušaja blokade je bilo i na Zlatici, u Danilovgradu i Zeti.

U Nikšiću je oko hiljadu demonstranata probilo policijsku blokadu i zaputili su se prema tunelu Budoš, i njihov broj se uvećava iz minuta u minut. Oni su prethodno blokirali saobraćaj na kružnom toku.

I u Baru je takođe došlo do protesta, a u Budvi se  okupio veliki narod, čita se molitva, a zbog vanrednih okolnosti, predsjednik Skupštine opštine Krsto Radović otkazao je sjednicu lokalnog parlamenta koja je trebala sjutra da bude održana.

Nekoliko stotina samoorganizovanih građana već više od 12 sati blokadom magistralnog puta Berane- Bijelo Polje izražava protest protiv izglasavanja zakona o vjeroispovijesti.

A veća grupa građana sa 20-ak automobila blokirala je oko 22 sata i regionalni put preko Petnjice u naselju Budimlje, tako da ni taj alternativni putni pravac više nije otvoren za saobraćaj, javio je Radio Berane.

Okupljanje protiče mirno, a građani kažu da će noć provesti tu dok se ne dobije garancija o povlačenju iz procedure Zakona o slobodi vjeroispovjesti.

Blokada puteva i dalje je prisutna i u Bijelom Polju na putu Bijelo Polje – Mojkovac, na mostu na Đurđevića Tara, Zelenici …..

Izvor: mitropolija.com