Sveti Petar I Pavle

Bogoslužbene osobenosti praznika Svetih apostola Petra i Pavla

Ime: BOGOSLUZBENE OSOBENOSTI - Petrovdan; Opis: "BOGOSLUZBENE OSOBENOSTI - Petrovdan". Tip: audio/mpeg

Kojim pohvalnim vencima da ovenčamo Petra i Pavla? Jer u su sjedinjeni duhom u zasebnim telima, kao načelnike bogopropovednika. Jednoga kao prvoga od apostola, a drugoga jer se više od svih potrudio; njih zaista dostojne besmrtne slave, je vencima Hristos Bog naš ovenčao, jer on ima veliku milost. (Prva stihira na Gospodi vozvah)

Crkva nas na značaj svetih slavnih i svehvalnih apostola podseća kroz praznike koji su ustanovljeni u njihovu slavu i čast. Pored Sabora dvanaestorice i Sabora sedamdesetorice apostola, u toku bogoslužbene godine savršavamo i molitvene spomene na svakoga od svetih apostola pojedinačno. Posebno mesto među apostolskim praznicima zauzima praznik Svetih apostola Petra i Pavla.

Kada govorimo o bogoslužbenom proslavljanju svetih apostola podsećamo da je u sedmičnom bogoslužbenom krugu svaki četvrtak posvećen njima. Svakodnevno na bogosluženjima spominjemo svete apostole kao verne učenike Hristove i vatrene propovednike naše vere, ali i na svakoj svetoj Liturgiji udostojeni smo da saborno slušamo odeljke iz poslanica svetih apostola. Pored vrednog  neumornog propovedanja i pisanja poslanica, sveti apostoli su Gospoda proslavili i kao pisci (sastavljači) anaforâ. Tako danas imamo tri Anafore čiji su autori upravo apostoli:

1. Liturgiju Svetog apostola Marka;

2. Liturgiju Svetog apostola Jakova;

3. Liturgiju pređeosvećenih Darova svetog apostola Jakova.

Himnografija koja veliča svete apostole svedoči da je Gospod ustanovio apostolsku službu radi širenja evanđelske nauke, te tako apostole u bogoslužbenim pesmama nazivamo svetim slavnim, svečasnim i svehvalnim učenicima koji su svojim ribarskim mrežama dodirnuli morsku dubinu, a svojim bogomudrim učenjem dodirnuli dubine naše bogočežnjive duše.

Dođite danas sabori vernih, na svečano i slavno sabranje, da izabrane služitelje blagodati Petra i Pavla dostojnim pohvalama ovenčamo, jer su neiscrpnu nauku svima posejali, i blagodaću Duha obogatili, kao loze vinograda istine, nama su zreli grozd vere odgaliji, koji veseli srca naša; Sa njima otkrivenih lica i čistog srca pevajmo i recimo: radujte se razoritelji neverja i služitelji vere; radujte se divni izabranici Tvorca i Sazdatelja svih; Radujte se zastupnici večnih dobara i odgonitelji obmana! Zato ih umolimo: molite se uvek Stvoritelju i Učitelju, da trajan mir podari svetu, a dušama našim veliku milost. (Prva stihira na litiji)

Autor emisije: katiheta Branislav Ilić