Naslovna Bozic

Božićni broj Svetigore: Gospode, slava tebi

Prikaz božićnog, 275. broja Svetigore

 

Mir Božiji, Hristos se rodi! Vaistinu se rodi Hristos! Radost hrišćanskog praznika vjernim čitaocima upotpuniće novi, 275. broj Svetigore, obraznika za vjeru, kulturu i vaspitanje Mitropolije crnogorsko-primorske. Na prvim stranicama čeka vas božićni intervju sa Njegovim visokopreosveštenstvom Arhiepiskopom cetinjskim, Mitropolitom crnogorsko-primorskim gospodinom Amfilohijem.

Deviza božićnog brija su riječi protojereja Aleksandra Šmemana: Djeci se to dopada. I djeca će najbolje procijeniti da li im se dopadaju „Dečački napori, poduhvati i nevolje Nikole Tesle, „Prve uspomene“ Milutina Milankovića, „Detinjstvo u Temišvaru“ Miloša  Crnjanskog, „Pohod na mjesec“ Branka Ćopića, „Djeca Božića“, o djetinjstvu dvojice naših vladika rođenih u blage božićne dane, Le Petit Prince, pogled na Malog princa viđen dječjim očima počivšeg igumana Luke Anića, kao i „Deca sunca“ svetog vladike Nikolaja. A naročito će dječje oko i srce osjetiti ljepotu ikona đakona Srđana Radojkovića, koje krase ovaj božićni broj. Sa đakonom je objavljen i razgovor „Kad čovjek zaćuti, Bog progovori“. A Svetigorin čitalac će zaćutati i pred foto-reportažom iz Hilandara sa proslave Vavedenja ove godine.

U srcu Svetigore su djeca, a pogotovu ona koja su nepravdom odraslih stradala ili odrasla preko noći. O toj djeci piše Episkop dioklijski Metodije  u tekstu „Djeca u Velikom ratu“.

U srcu Svetigore je i „Dobri čovek u Srba, besrebrenik Vladeta“, kako je kazao u svom sjećanju na počivšeg akademika i neuropsihijatra Vladetu Jerotića Njegovo preosveštenstvo Episkop kruševački dr David. Nenad Arsić je riječi vladike Davida potvrdio u tekstu „Samo dela ljubavi ostaju“. Zaista djela ljubavi ostaju, a naročito ostaje onaj ko je sijao takva djela, kao počivši otac Lazar Ostroški, o kome, povodom godišnjice upokojenja, najtoplije ispisuju sjećanja njegova duhovna čeda „Okusite i vidite da je dobar Gospod“.  U rubrici pomen, Svetigora se oprostila od Nikolaja Karpinskog, predsjednika Crkvene opštine Riječke nahije. U rubrici poezija objavljena je pjesma „Mojkovačka bitka traje“ Blagoja Bakovića. Dat je i prikaz knjige Episkopa dr Atanasija, „Pisma i apeli za Srpsko Kosovo i Metohiju”. Na kraju su hronike o važnim dešavanjima u Mitropoliji i vijesti iz svijeta kulture, i naravno, božićna skandi-ukrštenica.

M. Živković