Bozidar Jelovac

Božidar Jelovac. Foto: RTV Pljevlja

Božidar Jelovac: “Srbe u Crnoj Gori niko ne štiti“

Ime: 29.10. 2018 bozidar jelovac; Opis: Srbe u Crnoj Gori niko ne štiti Tip: audio/mpeg

Povodom zabrane Svečane akademije u Pljevljima, koja je trebalo da se održi u Domu vojske 26. oktobra, povodom krsne slave grada- Svete Petke i obilježavanja stogodišnjice oslobođenja i ujedinjenja Crne Gore i Srbije, razgovarali smo sa predsjednikom Srpskog kulturnog centra Patrijarh Varnava u Pljevljima g. Božidarom Jelovcem.

“Podnijećemo krivičnu prijavu protiv sekretara za društvenu djelatnost u optšini Pljevlja Mersudina Halilovića, koji je prekršio sva zakonska i ustavna prava kada su u pitanju Srbi, koji je diskriminisao Srbe mada znam, već unaprijed da će tužilaštvo tu tužbu odbaciti“kaže g. Jelovac.

Zabranom ove manifestacije u Pljevljima drastično je prekršen Ustav Crne Gore koji u članu 79, u poglavlju „Zaštita identitat“ garantuje izbor, upotrebu i javno isticanje nacionalnih simbola i obilježavanje nacionalnih praznika.

Ipak, veliki datum oslobođenja grada Pljevalja i ujedinjenja Crne Gore i Srbije, obilježen na originalan i specifičan način. I pored zabrane i ogromnog broja policije, koja je gotovo blokirala grad Pljevlja, u prepunom hramu i porti crkve Svete Petke u Pljevljima, uz program crkvenog hora „Sveti Novomučenik Stanko“ iz Nikšića i srpskih umjetnika i etnopojaca, više stotina građana prisutvovalo je obilježavanju ovih svečanosti, da bi nakon toga mirnom šetnjom, uz zapaljene svijeće, otišli do zgrade Opštine Pljevlja, uz pjesmu „Tamo, daleko“, koja je simbol tog oslobodilačkog vremena.