Bozidar Jelovac

Божидар Јеловац. Фото: РТВ Пљевља

Божидар Јеловац: “Србе у Црној Гори нико не штити“

Име: 29.10. 2018 bozidar jelovac; Опис: Србе у Црној Гори нико не штити Тип: audio/mpeg

Поводом забране Свечане академије у Пљевљима, која је требало да се одржи у Дому војске 26. октобра, поводом крсне славе града- Свете Петке и обиљежавања стогодишњице ослобођења и уједињења Црне Горе и Србије, разговарали смо са предсједником Српског културног центра Патријарх Варнава у Пљевљима г. Божидаром Јеловцем.

“Поднијећемо кривичну пријаву против секретара за друштвену дјелатност у оптшини Пљевља Мерсудина Халиловића, који је прекршио сва законска и уставна права када су у питању Срби, који је дискриминисао Србе мада знам, већ унапријед да ће тужилаштво ту тужбу одбацити“каже г. Јеловац.

Забраном ове манифестације у Пљевљима драстично је прекршен Устав Црне Горе који у члану 79, у поглављу „Заштита идентитат“ гарантује избор, употребу и јавно истицање националних симбола и обиљежавање националних празника.

Ипак, велики датум ослобођења града Пљеваља и уједињења Црне Горе и Србије, обиљежен на оригиналан и специфичан начин. И поред забране и огромног броја полиције, која је готово блокирала град Пљевља, у препуном храму и порти цркве Свете Петке у Пљевљима, уз програм црквеног хора „Свети Новомученик Станко“ из Никшића и српских умјетника и етнопојаца, више стотина грађана присутвовало је обиљежавању ових свечаности, да би након тога мирном шетњом, уз запаљене свијеће, отишли до зграде Општине Пљевља, уз пјесму „Тамо, далеко“, која је симбол тог ослободилачког времена.