Бранка Бешевић Гајић

Бранка Бешевић-Гајић

Бранка Бешевић-Гајић: Свјетска премијера филма о манастиру Тумане “Свједочанства“ у Мостару

Име: 12. 10.2020 Branka Besovic Gajic; Опис: Свјетска премијера филма о манастиру Тумане "Свједочанства“ у Мостару Тип: audio/mpeg

Манастир Тумане и МС филм продукција представљају филм “Свједочанства” награђиване редитељке Бранке Бешевић Гајић, филмска прича о манастиру Тумане доживјеће свјетску премијеру у оквиру документарног програма на Мостар филм фестивалу-филмске глуме 20. октобра, казала је Радију “Светигора“ редитељка.

Бранка Бешевић Гајић каже да ће са колегама из региона глумцем Миром Барњаком и Анилом Гајевић бити у саставу стручног жирија у такмичарском играном програму, и где ће одржати мастерклас на тему филмске режије у дигиталном медију иначе њеног докторског умјетничког рада који ће се реализовати под менторством професора др Ивана Правдића и др Соње Маринковић на Универзитету уметности у Београду.

“Прича о манастиру Тумане “Сведочанства“ која ће угледати свјетлост дана у Мостару је документарно-истраживачки филм који се базира на стварним релевантним исцјељењима вјерника који посјећују култну светињу манастир Тумане који се налази у голубачкој долини на самој долини истоименог потока, 12 км удаљен од Голупца. Манастир је посвећен Светом архангелу Гаврилу, а његово оснивање везује се за Милоша Обилића. За име манастира везано је неколико предања прослављеног косовског јунака. Милош је рођен у оближњем селу Кобиље, а имао је свој дворац у оближњем селу Двориште.

Приликом одласка у лов нехотице је ранио испосника Зосима Синаита који је пребивао у оближњој пећини. Када га је понио видару на лијечење пустињак му рече: ,,Ту мани. Нема лијека-пусти да ту умрем. Да окаје грех Милош подиже задужбину-манастир у који положи Зосимине мошти.

Док је зидао манастир стиже кнежев позив да дође у бој. “Ту мани, па дођи на Косово“. Од двоструког “Ту мани” манастир добија име Туман, људи га од милоште зову Тумане“- прича Бранка.

“У овом филму се трага за свједочанствима аутентичних свједока. Манастир Тумане је познат широм свијета без обзира на вјеру и националност у светињу долазе људи тражећи спасење и очекујући помоћ“- говори Бранка о ,,Сведочанстива“ филму који је снимљен по благослову и по мотивима књиге туманског Игумана Димитрија (Плећевића“ ,,Тајне туманских светитеља“.

Режија и сценарио: Бранка Бешевић Гајић
МС-филм продукција Миле Станчић
Директор фотографије: Теофил Радовић
Сниматељ/Дрон: Марко Степановић
Монтажа: Невена Јовановић
Наратор: Александар Ристановић

Прес материјал:

Званични трејлер филма Свједочанства

Стручни жири на Фестивалу филмске глуме у Мостару

Такмичарски програм

Документарни програм

Са конференције за медије у Мостару

Слободанка Грдинић