Bogoslovija Na Cetinju

Cetinjski huligani tokom noći napali internat Bogoslovije, rektor o. Gojko Perović pisao ministru Sekuloviću

Rektor Bogoslovije Svetog Petra Cetinjskog protojerej-stavrofor Gojko Perović danas se, povodom noćašnjeg napada cetinjskih huligana na internat Bogoslovije, obratio ministru unutrašnjih poslova g. Sergeju Sekuloviću.

Pismo prenosimo u cjelosti:

 

Poštovani gospodine ministre,

Dopis Ministru SekulovicuOvim putem Vas izvještavamo o nemilom događaju koji se desio u ranim jutarnjim satima (oko 2 ujutro) 15. aprila ispred zgrade internata Cetinjske bogoslovije u cetinjskom naselju Donje polje, kada je grupa od desetak huligana nasrnula na pomenutu zgradu, uzvikujući psovke i prijetnje i lomeći školski inventar.

Pomenuti nasilnici su prijetili đacima, vrijeđali ih na nacionalnoj i vjerskoj osnovi, fizički nasrtali i oštetili vrata i prozore na zgradi, a potom dovukli kontejnere koji su se nalazili preko puta ulice i zapalili u njima vatru. Zatim su se udaljili u pravcu hotela „Grand“ i centra grada uz povike da će ponovo doći narednih noći.

Svi detalji ovog slučaja prijavljeni su cetinjskoj policiji ujutro oko 10:20 časova, a zapisnik te prijave Vam dostavljamo u prilogu ovog dopisa.

Dežurni profesor nije reagovao na način da momentalno pozove policiju, i to je vjerovatno njegov propust, mada s obzirom na okolnosti može biti razumljivo da je i sam čekao da ova neprijatnost prođe, vjerujući da će se završiti bez težih posljedica. Mi se Vama ne bismo obraćali da nije bilo ovih prijetnji o ponavljanju napada. Drugi razlog što Vam se obraćamao, i zbog čega ćemo o ovom pismu obavjestiti crnogorsku javnost jeste naša želja i poziv (naročito upućen cetinjskom građanstvu) da tenzije koje su nastale političkim i medijskim manipulacijama i konstantnim neosnovanim prozivanjem i kritikovanjem SPC sa najviših državnih adresa, a usljed aktuelnih društveno-političkih zbivanja u Crnoj Gori, ne bi smjele da negativno utiču na vladanje naše omladine i da kvare Bogom blagosloveni javni red i mir našeg prestonog grada. Uprava naše škole ne pamti da se ovakav napad na đake desio u posljednjih desetak godina, niti je od strane naših đaka, ili od strane njihovih vršnjaka sa Cetinja, bilo ikakvih povoda za tako nešto.

Uvjereni da ćete preduzeti sve iz Vaše nadležnosti što bi predupredilo ponavljanje ovakvih incidenta, srdačno Vas pozdravljamo.

                                                                       Rektor

                                                                   Bogoslovije Sv. Petra Cetinjskog

protojerej-stavrofor Gojko Perović