Цетињски манастир

ЦО Цетиње: Организовано кршење елементарних људских и вјерских права у режији бившег режима

Саопштење за јавност Црквене општине Цетиње

На велики црквени празник Рођење Св. Јована Крститеља 07. 07. 2021 дошло је до инцидента на локалном сеоском путу у општини Цетиње у мјесту Бата Цуцка – када је неколико десетина људи из разних крајева Црне Горе, а под очигледном диригентском палицом ДПС и њој блиских структура, блокирана саобраћајница која води до сеоске цркве Св. Јована Крститеља. Крајња намјера овог политичког и очигледно национал-шовинистичког скупа било је спрјечавање канонских и надлежних свештеника да – заједно са мјештанима који су породично везани за поменуту богомољу – на вјерски празник приступе цркви.

Како је ријеч о локалном путу који није ни у чијем приватном власништву, и како се добро зна да су и свештеници и вјерници грађани Црне Горе који су већински или мјештани или воде порјекло из тог села – овакав поступак сматрамо организованим кршењем елементарних људских и вјерских права, а у режији бившег црногорског режима и структура које су са њим интересно везани. Зато не замјерамо толико починиоцима, колико организаторима свега.

24 часа уочи немилог догађаја, друштвеним мрежама су кружили позиви на ово деструктивно окупљање, са видљивих и познатих адреса – па очекујемо од надлежних државних органа да процесуирају налогодавце овога недјела и спријече овакву праксу којом одређена политика провоцира инциденте. Нарочитом прибраношћу и пастирском бригом свештентва Митрополије црногорско-приморске, у овом случају је спријечен инцидент већих размјера пошто је велики број људи, који по обичају, деценијама уназад долазе на овај вјерски скуп – умољен да се врати у посљедњем тренутку и да не иде у Цуце. Овим путем се захваљујемо свим благочестивим становницима Цуца и свим људима упућеним на свој завичај (који живе у другим црногорским градовима) што су послушали своје свештенике и допринијели одсуству било каквих тензија на терену.