Hram Ivanova Korita

CO Cetinje: Policija nasilje nad Crkvom jutros na Ivanovim koritima uzdigla na viši nivo

Saopštenje za javnost

Cetinje, 19. avgust 2020.

Nezakoniti i necivilizovani odnos Uprave policije po pitanju služenja Svete Liturgije u crkvi Preobraženja Gospodnjeg na Ivanovim koritima je ove godine, valjda na krilima opšte režimske represije prema Crkvi i vjernicima, iskazane mjesecima unazad, uzdignut na viši nivo.

Ovoga puta cetinjski sveštenici i vjernici nisu mogli ni da priđu Ivanovim koritima, a kamoli da uđu u Preobraženjsku crkvu da bi u njoj proslavili hramovni praznik kako dolikuje. Saobraćaj je bio zaustavljen kilometrima daleko od crkve.

Posljednjih nekoliko godina će u ljetopis toga hrama biti upisane kao najtragičnije u njegovoj istoriji. Sveštenstvu i vjernicima se, nakon vjekova neometanog bogosluženja, upravo u naše vrijeme, zabranjuje da vrše bogosluženje.

Ako se ovo radi sa hramom koji je u nespornoj crkvenoj svojini, možemo da zamislimo šta bi se i kako činilo da se sprovede bezakono oduzimanje hramova i manastira koje je planirano diskriminatornim zakonom o slobodi vjeroispovijesti.

Uporni i dosljedni anticrkveni odnos Uprave policije i mnogih drugih poluga aktuelnog režima u potpunosti ogoljava stvarne ciljeve onih koji ovo čine Crkvi. Nije njima cilj ni uređenje odnosa među Crkvom i državom, niti obezbjeđivanje slobode vjeroispovijesti ili uvjerenja. Svojim činjenjem oni žele da Crkvu svedu na partijski i ideološki servis režima. To nije uspjelo ni jačima od njih, pa neće ni njima. Crkva se klanja samo i jedino Gospodu našem Isusu Hristu, Bogu našem, u čijim je rukama Istina i Pravda.

Iz Crkvene opštine Cetinje