Bijela

Crkva u Bijeloj proslavila hramovnu slavu

Crkva u Bijeloj proslavila hramovnu slavu

Ime: 15.07.2018 Mitropolit Bijela prilog; Opis: Crkva u Bijeloj proslavila hramovnu slavu Tip: audio/mpeg

Crkva Polaganje rize Presvete Bogorodice u Bijeloj kod Herceg Novog danas je saborno proslavila svoju hramovnu slavu. Svetu arhijerejsku liturgiju služio je Njegovo visokopreoveštenstvo Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije sa sveštenstvom i vjernim narodom.

Na početku Svete službe vladika je u čteca proizveo Andreja Pantelića. Nakon Svetog pričešća hram je ophodila praznična Litija, a onda je Vladika sa sveštenstvom na crkvenom groblju održao parastos Episkopu Simeonu Zlokoviću i ktitorima.

Na kraju bogosluženja blagosiljan je i prerezan slavski kolač. Preosvećeni vladika je čestitajući praznik kazao da se proslavljajući Polaganje rize Presvete Djeve podsjećamo na veliku i svetu istinu da je Presveta Djeva netruležna odežda svim vjernima zato što je iznjedrila Onoga ko je netruležan i vječan – Hrista Boga našega i zato se sjećamo Polaganje Njene svete rize kojom je pokrivala svoje svešteno i časno tijelo.

„Ona koja je pokrov i pokroviteljka svog čovječanstva je rodila onoga koji je Tvorac ovoga svijeta, kroz koga je sve postalo što je postalo, koji je radi nas i našega spasenja razapet, Vaskrasao i Vazneo se na Nebesa i prinio Sebe kao žrtvu miomirnu za spasenje čitavoga svijeta. Svetu Djevu zato slavimo – što je iznjedrila, rodila i podarila nam Isusa iz Nazareta“, rekao je Mitropolit i dodao da je time Ona obnovila ljudsku prirodu koja je kroz Nju i preko Njenoga rođenja postala vječna, besmrtna  i neprolazna.

Objašnjavajući da proslavljajući Gospoda, proslavljamo i poštujemo Majku Njegovu i našu – Presvetu Djevu, vladika je kazao da se sjećamo Njene sveštene rize kojom se oblačila i kojom je nas i sav vjerni hrišćanski narod obukla darom netruležnosti i neprolaznosti.

Bogorodica se širom svijeta proslavlja a kroz Nju i onaj koji je od Nje rođen:

„Zato su naši preci dobro uradili što su ovu Crkvu 1824. posvetili Polaganju rize Presvete Djeve koja je na temeljima ove mnogo starije episkopske crkve koja sigurno ide u drevnohrišćanska vremena – 9. vijek,  ako ne i dublje.“

Arhiepiskop cetinjski Amfilohije kazao je da je tokom jučerašnjeg obilaska manastira Savina, Presvećeni Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije dobro predložio da se crkvica pri manastiru, koja je u izgradnji, posveti Kirilu Baošićkom (Cvjetković).

„Ako Bog da, iduće godine podnećemo Saboru molbu nas trojica episkopa ( dalmatinski Nikodim i temišvarski Lukijan) da Kirilo Baošićki bude i zvanično pribrojan liku svetih, donijećemo jedan dio njegovih moštiju u crkvu kad ona bude osvećivana“, kazao je vladika.

Saborovanje je nastavljeno za slavskom trpezom hrišćanske ljubavi.

Vesna Dević