Pobrdje Mitropolit

Crkva u Pobrđu proslavila hramovnu slavu; bogoslužio Mitropolit Amfilohije

Ime: 21.05.2020 MITROPOLIT AMFILOHIJE DONJI GRBALJ; Opis: Crkva u Pobrđu proslavila hramovnu slavu Tip: audio/mpeg

Njegovo visokopreosveštenstvo Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije jutros, 21. maja, na praznik Svetog apostola i evanđeliste Jovana Bogoslova, služio je Svetu arhijerejsku liturgiju u crkvi koja je posvećena ovom ljubljenom Hristovom učeniku u Pobrđu u Donjem Grblju, kao i pomen ocu Momu Krivokapiću.

U arhipastirskom slovu Visokopreosvećeni vladika je kazao da nam današnje Jevanđelje govori da je Gospod svojim ljubljenim učenikom, koji je bio pored raspeća Hristovog sa ženama mironosicama i Bogorodicom, rekavši mu „Evo ti majke!” a Njoj: “Eto ti sina!”, sebe zamjenio u odnosu na Presvetu Djevu – Majku svoju.  Takođe, za vrijeme Tajne večere voljenom učeniku koji se naslonio na Njegove grudi, Gospod je rekao ko će da ga izda.

“Otkrio mu je najdublju istinu i tajnu o sebi kao jedinorodnom Sinu Božijem, kao Bogu ljubavi koji je došao u ovaj svijet da ga preobrazi, da preporodi ljudsku prirodu i da čovjeku smrtnom i prolaznom dade besmrtnost i neprolaznost, da sebe kao ljubav vječnu i neprolaznu postavi kao mjerilo i života i Boga, i odnosa Boga prema svijetu, i kao mjerilo ljudskih odnosa: čovjeka prema čovjeku i čovjeka prema tvorevini.”

Mitropolit je kazao da zato nema ništa čudesnije napisano ljudskom rukom i posvjedočeno od onoga što je posvjedočio Sveti Jovan Bogoslov u svome Jevanđelju, kao i Poslanicama, naročito u prvoj glavi Jovanovog Jevanđelja u kojem je zapisana najdublja istina o Hristu Bogočovjeku: U početku bješe Logos (Slovo), i Logos bješe u Bogu, i Bog bješe Slovo… Kroz njega je sve postalo što je postalo, i bez njega ništa ne postoji što postoji. On bješe život koji daruje svjetlost svijetu. I svjetlost se svijetli u tami, i tama ga ne može obuzeti.

Podsjetio je da je Sveti Jovan u svom Jevanđelju govorio o Svetom Jovanu Krstitelju koji je prorekao i predukazao Hristovo žrtvovanje i raspeće, smrt, ali i posvjedočio Njega kao život vječni, kao neprolaznu i vječnu svjetlost:

“Svjetlost koja je u dubinama sveukupne tvorevine, djelo ruku jedinorodnoga Sina Božijeg, koja je u dubinama ljudskoga bića, uma, srca i duše. Svjetlost koja obasjava sve i svja, smrtna bića preobražava u besmrtna i neprolazna.”

Obraćajući se sabranom narodu, vladika je kazao da su njihovi preci bili izuzetno mudri jer su ovaj hram posvetili upravo Svetom Jovanu, onome kojeg je Gospod ljubio toliko da je Majku svoju njemu predao na čuvanje. Poželio je da Gospod i nas obdari tom svjetlošću, da i sebe i svijet oko sebe, i sve što se događa u svijetu, sagledavamo u toj svjetlosti neprolaznoj i vječnoj, koja jedina obasjava i prosvećuje ljudski um, srce, dušu i vid i koja od čovjeka bića prolaznoga čini njega vječnim i neprolaznim, upravo blagodareći toj svjetlosti i životu, Njemu kao životu vječnom i neprolaznom.

Kako je kazao Mitropolit, Gospod nam je podario takve svece i učitelje, izbrao takve učenike, da Ga posvjedoče svojim životom i djelima koji su to svjedočanstvo prenijeli kroz vjekove do naših vremana:

“A i danas to isto svjedočanstvo Crkva Hristova to svjedoči istoku i zapadu, sjeveru i jugu”, besjedio je Arhiepiskop cetinjski dodavši da je Crkva, koja je tjelo Hristovo, nosilac te božanske svjetlosti, toga znanja i božanske mudrosti, na raspeću od vremena Hristovoga raspeća do danas, ali i nosilac i darodavac života vječnoga i vaskrsenja.

“Vidite šta se događa ovdje u ovoj Crnoj Gori, Boki i Brdima. Ova savremana crnogorska vlast poziva na put koji je bespuće, na put odricanja od Boga ljubavi i Crkve Božije, na stvaranje svoje satanske bezbožne crkve, bogoprotivne crkve koja je razapela Hrista i one pravde koju je primjenio Pontije Pilat prihvativši laži o Hristu i osudivši Ga na smrt i raspeće”, naglasio je vladika.

Primjetio je da je savremena pravda mnogo bliska toj pilatovskoj pravdi posebno ovdje kod nas u ovim prelomnim vremenima:

Dalje je objasnio da je Liturgija djelo Božije, djelo naroda Božijeg – Hristovog naroda, sabiranog od svih zemaljskih naroda bez obzira iz kog se naroda fizički, zemaljski, stvara, jer je Gospod rekao svojim  učenicima: Idite i krštavajte sve narode u ime Oca i Sina i Duha Svetoga, učeći ih da drže sve što sam vam zapovijedio:

“Taj narod Božiji je jedinstveni i neuništivi zato što Božiji. On je vječan jer je vječan onaj koji je njegova duša i srce i najdublja istina i njegova svjetlost kao život i vječna svjetlost”, kazao je na kraju liturgijske besjede Mitropolit Amfilohije.

Na kraju Svete službe Božije u čast Svetoga Jovana Bogoslova, hramovne slave ove svetinje u Pobrđu, Mitropolit je blagosiljao i prerezao slavski kolač čestitajući praznik a ovogodišnji kum Žarko Milojko je predao dio slavskog kolača domaćinu slave za sledeću godinu Ljubu Božoviću.

Hram Svetog apostola i evanđeliste Jovana u Pobrđu je jedinstven u Grblju stoga što ima tri oltara. Pored centralnog, posvećenog Svetom Jovanu Bogoslovu ima još dva oltara, lijevi, posvećen Svetom apostolu Petru i desni posvećen Svetom velikomučeniku Georgiju.

Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije danas je obišao crkve Svete Trojice i Svetog Nikole Gornje-grbaljske parohije na Pelinskoj Rudini.

Vesna Dević

Foto: Jovan D. Radović