Bajička crkva

Crkvena opština Cetinje: Bajička crkva otvorena za sve; službu vrše sveštenici Mitropolije

Pravoslavna crkvena opština Cetinje
Mitropolije crnogorsko-primorske

Povodom laži i obmana koje narodu šalje dnevni list “Pobjeda” i njemu srodni mediji oglašavamo se radi upoznavanja javnosti sa nekoliko elementarnih stvari:

– Ne postoji nikakav “dogovor mještana” vezano za obavljanje svešteničkih službi u seoskoj crkvi Sv. Jovana Krstitelja u Bajicama. Ta se služba, uz Božiju pomoć, a na poziv vjernika, obavlja po crkvenim pravilima od strane kanonskog sveštenstva Mitropolije crnogorsko-primorske sa sjedištem u Cetinjskom manastiru. Tako je bilo vazda, a tako biva i u najnovija vremena od prota Komnena Radusinovića do sadašnjih sveštenika cetinjske parohije, koji su decenije proveli služeći u bajičkoj crkvi, i koji su svi rodom i državljanstvom crnogorski građani.

– Ne živimo u plemenskoj skupini, nego u uređenoj građanskoj i sekularnoj državi. A to znači da ako neko selo ima ambulantu, školu ili crkvu, to jesu institucije toga sela (a ne nekog drugog), ali program rada i samu prosvetnu, zdravstvenu ili svešteničku djelatnost – ne određuju seljani niti oni vrše te poslove, već ljudi koji su za te službe školovani i koji imaju namještenje od nadležnih institucija. Za škole i ambulante – to su nadležna državna ministarstva, a za hramove, to su – u sekularnoj državi – crkvene institucije, a ne državne službe ili civilne mjesne zajednice.

– U samim Bajicama je veliki i dovoljan broj pravoslavnih vjernika koji ovo razumiju i poštuju. Oni su u prethonim decenijama našli mir i zajednički jezik sa svojim plemenicima, a neistomišljenicima. Zato više nemamo nemile scene pred Bajičkom crkvom, od prije 20-tak godina, kad je pred svaki Jovanjdan i Vaskrs bilo više policajaca nego vjernika ispred crkve. Niti imamo sudske sporove oko brava i kvaka na crkvenim vratima.

– Crna Gora je civilizovana zemlja u kojoj vlada pravni poredak, i ako nekom nešto nije jasno u vezi funkcionisanja institucija ili pitanja vlasništva ili korišćenja crkvene zemlje, takvog upućujemo na nadležne adrese koje se bave tim pitanjima.

– Pozdravljamo i blagosiljamo svaki ljudski i bratski dogovor i naročito obavještavamo neupućene da je Bajička crkva Sv. Jovana Krstitelja bila, jeste i biće – otvorena za sve ljude željne molitve i duhovnog mira bez obzira na njihovu nacionalnu, političku ili bilo kakvu drugu zemaljsku orjentaciju.

– Raščinjeni i od Crkve odlučeni bivši sveštenici ne mogu obaviti Božiju službu nigdje u pravoslavnom svijetu, pa kako bi i zašto bi to mogli i trebali da rade u ovoj drevnoj podlovćenskoj svetinji?

Foto: IN4S