Иконе Мајке Божије Ченстоховска

Чудотворне иконе Мајке Божије: Ченстоховска

Име: 06. 03- IKONA MAJKE BOZIJE-CENSTOHOVSKA; Опис: Чудотворне иконе Мајке Божије-Ченстоховска Тип: audio/mpeg

По предању ову икону насликао је Свети Апостол и Јеванђелист Лука, у Солунској соби, у Јерусалиму. У Константинопољ ју је донела Царица Јелена, када је пошла 326 г. у Јерусалим да се поклони светим местима, где је том приликом нашла, Животворни Крст Господњи и клинове којима је Христос био разапет. Из Константинопоља у Русију, икону је донео руски кнез Лав, оснивач града Лавова – Лемберга, и са великом чашћу ју је поставио – у Бењзском замку, под надлежност православног духовништва, где се икона прославила многобројним чудима. Касније, када је Пољска покорила југозападну Русију, чудотворна икона припала је тадашњем управитељу Пољског царства – Владиславу, кнезу Опољском. Ту је икона добила назив Ченстоховска, по селу Ченстохово, земље Пољске.

Пошто су Татари продрли у област Русије и опсели замак Бељз, кнез Владислав је наложио да се света икона изнесе из цркве, на градске зидине. Татари су гађали замак и једна стрела погодила је икону. Тада је као из живе ране, потекла крв која је видљива и данас. У тај час на Татаре је наишла  магла од које су они умирали у великом броју. То их је приморало да прекину опсаду замка и да се врате у своје земље. После тога кнез Владислав је у сну чуо глас који му је наложио да однесе икону на Јасну горуЧенстоховску, која је то име добила, по чудима Богомајке. Кнез је тамо подигао манастир и у њега пренео икону, предавши је на чување монасима. Кроз неколико година ова обитељ била је изложена нападу разбојника, који су, одузевши им све драгоцености, хтели да украду и чудотворну икону, Ченстоховску. Већ су је били узели из цркве и поставили у за њу припремљена кола, али невидљива сила задржавала је коње, тако да нису могли ни да се помере са места. То је разбеснело разбојнике и један од њих зграбио је икону Богомајке и у бесу је бацио на земљу, док је други, ударио мачем Њен лик. Разбојници су истог трена осетили на себи казну Божију: први је искидан на делове, а другом се истог трена осушила рука; неколико њих страдали су на том месту, од непознате смрти, а остали су ослепели.

Године 1813, када је руска војска заузела Ченстоховску тврђаву, настојатељ и братија манастира предали су генералу Сакену ову чудотворну икону. Цар Александар I украсио ју је богатом  ризом са драгим камењем и поставио је у Санкт-петербушки Казански саборни храм, у параклису посвећеном Рожеству Пресвете Богородице. Пред овом иконом Мајке Божије горело је неугасивно кандило и грађани Петербурга поштовали су ово свето место.

Непозната је судбина иконе после затварања Казанског саборног храма 1932. године. Но, знамо да је дан њеног празновања 6. март по новом, односно 21. фебруар,  по старом календару.

Чуда

Нашом усрдном молитвом пред овом иконом, Мајка Божија помаже у свакој животној невољи, нарочито за заштиту Цркве Православне од јереси и раскола. На дан спомињања Светих Царских мученика, свештеник је у олтару приметио мироточење које је произилазило од Ченстоховске иконе Мајке Божије. (која је иначе била предодређена за иконостас новог храма). Сутрадан се икона прославила својим чудом, заштитила је храм од пожара. Сматра се да је мироточење Ченстоховске иконе почело ноћу, јер је управо те ноћи 1917, убијен цар Николај II Романов са својом породицом. После службе су покушали да фотографишу икону. На сликама се види Свето миро у виду беличастог слоја, потока и појединих капи. Снимци су направљени у исто време али из различитих углова, тако да се виде различити делови мироточења. Један парохијанин дуго је патио од главобоље. После помазања Светим миром са Ченстоховске иконе, исцелио се.

Изображење

Августа 2004. године игуману Серафиму из Световаведењског манастира Курганске епархије, у виђењу у сну јавила се Владичица Ченстоховска са шлемом и каљчугом и наредила да се наслика и рашири управо, таква њена икона – у војничком оделу. Икона се назива Возбраној војеводје побједитељнаја а натпис поред Њене Свете главе, гласи Истрај за Христа до мученичког Крста. О томе да је то заиста Ченстоховска икона Богородице, коју је насликао Апостол Лука, говори рана на Лику која је остала од татарске стреле и сам иконографски тип иконе.

У октобру 2004. године, у граду Богољубово, који је основао кнез Андреј Богољубски, један сликар се бавио рестаурацијом иконостаса и на његову молбу – фотографисан је стари живопис. За време развијања филма, Богородица се изобразила и обичну одећу заменила шлемом и каљчугом.
На фотографији се добро види тип иконе: Ченстоховска Одигитрија. То је лик као и на оригиналној икони. Исто тако Богомладенац држи Јеванђеље, а не свитак као на Смоленској икони Мајке Божије.

Мајка Божија Ченстоховска као да показује тиме да је спремна да  заштити људе своје од напада, и зато се облачила у шлем и каљчугу, – да би се борила са непријатељима рода људскога.

Молитва Пресветој Богородици пред Њеном иконом Ченстоховском

О, Свемилостива Госпођо, Богородице, од свих нараштаја изабрана и од свих нараштаја небеских и земаљских блаженом звана! Погледај милостиво на људе, који стоје пред Пресветом иконом Твојом и који се усрдно моле Теби и учини посредништвом Твојим и заступањем код Сина Твога и Бога нашега, да нико не оде од места овог надања свога – слаб, посрамљен, већ да свако прими од Тебе све, по благом тражењу срца свога, по нужди и потреби својој, за спасење душе и за здравље тела. Моли, милосрдна Владичице, Пренебеског Бога да увек Цркву Своју Свету сачува, да Својим Вишњим благословом архијереје наше православне укрепи, миром огради и да их дарује Својој Светој Цркви – здраве, часне дуговечне и исправно управљајуће, да им дарује реч Своје истине и да их све од видљивих и невидљивих сила непријатеља, са свим православним хришћанима, милостиво избави и у Православљу и у чврстој вери, до краја векова, неодступно и неизмењено сачува. Погледај, благосрђем Свеопевана, и милошћу Твога заступништва, на цело царство наше Сверуско, на царствене градове наше, на овај град и на свети храм овај и излиј на њих богату милост Своју, јер си Ти свесилна заступница и помоћница свих нас. Приклони се молитвама свих слугу Твојих, који овде притичу светој икони Твојој и услиши уздахе и гласове, којима се слуге Твоје моле, у овоме светом храму. Ако чак иноплеменик и иноверник прође овуда и помоли се, услиши чедољубива Госпођо и њему помози да се спасе. Ослабљене и срцем расејане у земљи нашој, на пут истине управи. Отпале од благочестиве вере обрати и опет сједини, Светој Твојој Православној и Саборној Цркви. У породицама и братију нашу сачувај и миром огради. Код младих братољубље и смиреноумље утврди, старост подржи, младост упути, притиснуте невољама утеши и сачувај, децу васпитај, болесне исцели, заробљене ослободи, ограђујући их увек од свакога зла благошћу Твојом и утеши милостивом Твојом посетом – све који нам добро чине. Даруј, Блажена, земљи плодност, климу благу и све што је на корист нашу, дарове благоутврђене и потребне Свемоћним Својим заступништвом пред Свесветом и Животворном Тројицом, заједно са Светим њеним изабраним угодницима, Ћирилом и Методијем. Раније упокојене очеве и матере наше, браћу и сестре и све који су се од древних времена приклањали икони Твојој, упокој у насељима светим, у месту светлом и зрачном, у месту покоја, где нема туге ни уздисања. А када дође и наш одлазак из овог света у живот вечни, заступи нас, Преблагословена Дјево и даруј нам хришћански крај живота нашег, без болести, непостидан, миран и удостој нас да будемо причасници Светих тајни и да у будућем веку будемо заједно са свима светима у бесконачно блаженом животу, у царству возљубљеног Сина Твога, Господа и Спаса нашег Исуса Христа, Коме доликује свака слава, част и поклоњење у векове векова, Амин.

Приредила: Елза Бибић
Превод с руског: О.Б.

Литература:

www.http://ikonepravoslavlja.blogspot.com/Čudotvorne ikone Majke Božije, Čenstohovska; od 28.02.2023.
https://prijateljboziji.com/čudotvorna-ikona-majke-božije/ Čenstohovska, od 28.02.2023.
Акатист икони Мајке Божије Ченстоховскаја „Непобедива победа“, манастир Лешје, стр: 17-47.