Neocekivana Radost

Čudotvorne ikone Majke Božije: Neočekivana Radost

Ime: 23. 12. 2019. Neocekivana radost (ikona); Opis: Čudotvorne ikone Majke Božije Tip: audio/mpeg

U Čast Slavne Vladičice naše Bogorodice i Prisnodjeve Marije

Istorija ove ikone opisana je u delu Dimitrija Rostovskog ,,Runo orošeno“.

Jedan čovek provodeći život u grehu a imajući k Bogorodici osećanje trepetne ljubavi, svakodnevno se molio pred Njenom ikonom, ne posustajući – s dubokom verom proiznoseći Arhangelski pozdrav ,,Raduj se Blagodatna… !“

Jednom, spremajući se da ide da učini neki greh i pre nego što će izaći, obratio se k  Bogorodičinoj ikoni, moleći se. No, odjednom ga je napao strah, i kao da je video da je izobraženje Bogomatere oživelo a da su se kod Bogomladenca rane na rukama, nogama i na kuku otvorile – i da je iz njih potekla krv… U strahu je pao na zemlju i usliknuo ,,O Gospođo, ko je to uradio ?“

,,Ti i prethodni grešnici svojim grehovima ponovo raspinjete Moga Sina, kao Judeji“ – odgovorila mu je Majka Božija. ,, Vi mene nazivate milosrdnom. Zašto me vređate grehovnim delima“? – tako je pred prestupnikom razotkrila bezdan njegovog grehopada.

,, O Vladičice „, odgovorio joj je grešnik – ,, neka moji gresi ne pobede Tvoju neizrecivu blagost. Ti si jedina nada svim grešnima. Umoli za mene Sina Tvojega i Boga našeg „! – s trepetom je molio Vladičicu da umoli Spasitelja za ostavljenje grehova.

I tako je dva puta Vladičica ponavljala Svoju molitvu Bogomladencu, no, On Je ostao neumoljiv, dok najzad na neodstupnu molbu BogoMatere, On Sam se nije obratio sledećim rečima: ,, Ja ispunjavam Tvoju molbu. Neka se ispuni želja Tvoja. Radi Tebe se tom čoveku opraštaju gresi njegovi. Nek on u znak oproštaja celiva moje rane“.

Podigavši se sa zemlje, grešnik, primivši neočekivanu radost neizmerno je blagodario za oproštaj koji je dobio od Spasitelja; sa neizrecivom radošću celivao je Njegove rane i od toga trenutka počeo je da živi blagočestivo.

Ovaj događaj je dao povod da se ikonopiše ikona Bogomatere –  ,,Neočekivana Radost“.

Za datum njenog proslavljenja određen je 22.decembar po novom, odnosno, 9. decembar po starom kalendaru.

Ikona se čuva od 1944.g. u crkvi Svetog Proroka Ilije u Svakodnevnoj ulici u Moskvi.

 

Čuda

 Pred ovim obrazom mole se svi tragaoci za životnom i porodičnom stabilnošću, pri dugotrajnim narušenim odnosima sa rodbinom, u tuzi i uniniju, kod bolesti duševnih i telesnih, pri traženju oproštaja od teških grehova, pri rođenju deteta – kada je isključena svaka nada za preživljavanje.

Ovo radosno izbavljenje od beda daruje se svima koji pribegavaju Presvetoj Bogorodici.

U ponedeljak na utorak, Svetle sedmice 1838.g. u kuću Ane Timofejevne došla je udovica podoficira, Anisija Stepanova, koja je poslednja četiri meseca patila od gluvoće do te mere, da čak nije mogla da čuje crkveno zvono. U bolnicama se lečila, ali bez uspeha. Ona je ostala da prenoći kod Timofejevne, da bi drugog dana otišla ikoni „Neočekivana radost“. Kada su žene sledećeg jutra zamolile da se odsluži moleban, Anisija je odjednom začula reči Uskršnjeg tropara ,,Hristos voskrese iz mrtvih“, a zatim i tropare Bogomajke ,,Usrdno pritecimo sada Bogorodici, mi, grešni i smireni“, – posle čega je njena gluvoća u potpunosti prošla.

 

Izobraženje

Na ikoni se prikazuje čovek, koji se na kolenima moli pred likom Bogomajke. Dalje se ispod lika obično stavljaju prve reči pripovesti: „Čovek jedan bezakoni…“ – dok je Bogomajka prikazana na tronu sa Bogomladencem u naručju, kako posmatra molioca.

Pogled Njen uobičajeno je blag; jer – nema toga greha koji prevazilazi blagost i milost Njenu.

Gornja haljina je u toploj oker boji ispod koje se nazire donja haljina, plave boje.

Na ramenima i Časnoj Glavi Prečiste, izvezena je po jedna zvezda – i to je svo spoljašnje ukrašenje Njeno.

Jer sve što ima, dobila je od Sina Svoga – blagovoljenjem Oca, Duhom Svetim i neporočnom životom Svojim.

Stoga je Izabrana od sveg roda hrišćanskoga – jer je Radost obremenjenima, Radost neiskazana, neočekivana i nemerljiva.

Ona Koja teši ožalošćene, rešava sukobe međusobne i omekšava srca svih koji Joj se mole i očekuju posredovanje pred Sinom i Bogom Njenim.

 

Tropar, glas 4

Danas, verni ljudi, duhovno praznuju, proslavljajući Zastupnicu usrdnu roda hrišćanskoga, i, pritiču k prečistome Njenom obrazu, zovući Je: o Premilostiva Vladičice Bogorodice, podaj nam Neočekivanu Radost, obremenjenima gresima i tugama mnogim, i izbavi nas od svakoga zla, moleći Sina Tvoga, Hrista Boga našega, da spasi duše naše.

 

Literatura

Ooo Duhovnoe Preobraženie: ,, K Bogorodice priležno Nine pritecem „, Molitvi K Božiei Materi pered Ee čudotvornjimi ikonami, Moskva, 2015.g., str. 68, 69;

 

Tihomir S. Ilijić: ,,Veliča duša moja Gospoda“, VIZG – Beograd, 2002, str: 147, 148, 303;

www.manastir – lepavina.org / Ikona Majke Bozije – Neocekivana Radost, Natalija Suhinjina

Elza Bibić