Nesalomiva Stena Velika Panagija Oranta Kijev

Чудотворне иконе Мајке Божије: Несаломива стена (Велика Панагија)

У Част Славне Владичице наше Богородице и Приснодјеве Марије

 

У главном олтару Кијевско – софијске саборне цркве, (Украјина), налази се величанствени мозаик – икона Богомајке, испод свода, изнад горњег места.

Богомољци са посебном вером прилазе тој икони Приснодјеве, која се од давнина назива Несаломива стена, зато што је током више од осам векова остала неоштећена.

Прославља се на недељу Свих Светих.

 

Изображење

Света Дјева је приказана на златном пољу мозаика у природној величини, како стоји на четвороугаоном златном камену, са уздигнутим рукама.

Ево како је красноречиво описује аутор путовања по руским светим местима: ,, Њена висина је дивовска, – као и сва Њена дела у Светој Русији; Она стоји на златном камену, на постојаном основу за све који траже уточиште у Њеној заштити; небеске боје је Њена хаљина, црвени појас, на ком виси огртач, којим Она брише толико суза; наруквице азурне боје на рукама уздигнутим ка небу; златни покривач се спушта са Њене главе и пребачен је у виду омофора на лево раме, на знамење Њеног Покрова, који се шири као облак путем гласа црквених песама, а светла звезда гори на челу Богомајке и две звезде на раменима; јер је Она, Сама Мајка незалазне Светлости, била за нас зора сунца које не залази “.

 

Молитва Пресветој Богородици пред Њеном иконом Несаломива стена

Царице моја преблага, надо моја, Богородице, Која прихваташ сироте и посредујеш за бескућнике, Радости напаћених, увређених Покровитељице ! Ти видиш моју несрећу, видиш моју патњу; помози ми као немоћном, нахрани ме као путника. Повређеност моју знаш, разреши је ако желиш, јер немамо друге помоћи осим Тебе, нити друге Посреднице, ни благе Утешитељице, осим Тебе, о Богомати, Ти ме сачувај и заштити у векове векова. Амин.

 

Литература

“Тихомир С. Илијић: “Велича душа моја Господа “, ВИЗ Публикум, Београд, 2002.г.;

Елза Бибић