U Prebilovcima Dan Svetih novomučenika

Dan Svetih novomučenika u Prebilovcima

Ime: 06.08.2019-Prebilovici Vladike Atanasije i Dimitrije; Opis: U Prebilovcima Dan Svetih novomučenika Tip: audio/mpeg

Njegovo preosveštenstvo Episkop zahumsko-hercegovački i primorski g. Dimitrije i Preosvećeni umirovljeni vladika Atanasije uz sasluženje brojnog sveštenstva služili su danas Svetu arhijerejsku liturgiju u Hramu Hristovog Vaskrsenja u Prebilovcima povodom obilježavanja Svetih novomučenika prebilovačkih i donjohercegovačkih.

U Prebilovce je došao veliki broj vjernika, hodočasnika i potomaka žrtava iz cijelog svijeta da se pomole i prisluže svijeće za nevino stradale.

Vladika Atanasije je u besjedi naglasio da su Prebilovci novi Jasenovac.

– Krst nositi nama je suđeno. Mi smo krstom zakršteni i krst nosimo od Jadovna na Velebitu do Kosova i Metohije –  rekao je vladika Atanasije.

Istakao je da Srbi danas idu za svojim mučenicima, ne zato što su ljubitelji stradanja, već krsta koji vodi u vaskrsenje.

Preosvećeni Episkop Dimitrije je u besjedi istakao da se od osveštanja hrama u Prebilovcima sve promijenilo:

– Od žrtava, ovih mučenika naučili smo da preobrazimo našu bol i tugu u život, vjeru, radost i bogobojažljivost. Ovaj hram je kao slika našeg unutrašnjeg preobraženja, naše nalaženje Hrista vaskrslog i njegove pobjede nad smrću.

Episkop zahumsko-hercegovački i primorski poručio je da iz bola i tuge uvijek treba da se rodi život.

– U srcu svom da bol i tugu preobrazimo vjerom u Hrista, u pobjedu svjetla nad tamom, ljubavi nad mržnjom i onda će biti plodovi kao što je ovaj hram. Mržnja nikad ne donosi dobro i ona oduvijek uništava i one koji mrzimo, a i nas same razgrađuje – rekao je vladika Dimitrije.

***

Njegova svetost Patrijarh srpski Irinej osveštao je 8. avgusta 2015. godine Hram Vaskrsenja Hristovog u Prebilovcima koji je sagrađen u znak sjećanja na 4.000 Srba iz donje Hercegovine stradalih od ustaša u Drugom svjetskom ratu i bačenih u jame, čije su kosti minirane 1992. godine u Spomen-kosturnici koja se nalazila na mjestu današnjeg Hrama.

Po povratku Srba u Prebilovce, nakon 2000. godine, ostaci kostiju Prebilovačkih novomučenika su sakupljeni.

Kosti su prikupljene u sedam kovčega i 2015. godine pohranjene u kripti Hrama Vaskrsenja Hristovog koji je urađen po uzoru na Crkvu Hristovog groba u Jerusalimu, koja je simbol vaskrsenja i simbol života.

U Prebilovcima je u prvim danima avgusta 1941. godine od ukupno hiljadu stanovnika ubijeno 850, od kojih 600 žena i djece. Oni su, prema svjedočenjima ustaša kojima je 1957. godine suđeno za ovaj zločin, živi gurnuti u jamu Golubinka kod sela Šurmanci, nadomak Međugorja.

Ovo mjesto je spaljeno i u junu 1992. godine, kada su tokom ofanzive „Čagalj“ pripadnici HOS-a i HVO-a upali u selo kada je i minirana spomen-kosturnica.

Izvor: RTRS