Danica Crnogorcevic 1

Даница Црногорчевић поводом годишњице упокoјења Митрополита Амфилофија објавила спот и пјесму ,,Јечам жњела“

Име: 29. 10. 2021-DANICA; Опис: Даница Црногорчевић поводом годишњице упокoјења Митрополита Амфилофија објавила спот и пјесму ,,Јечам жњела“ Тип: audio/mpeg

Поводом прве годишњице упокојења блаженог спомена Митрополита Амфилохија Даница Црногорчевић је снимила, његову омиљену пјесму, косовску, ,,Јечам жњела Косовка дјевојка“.

,,Пјесма ,,Јечам жњела“ има заиста посебно мјесто у мом срцу јер је изводим дуги низ година, слободно могу рећи још из дјетињства. За ову пјесму ми је блаженог спомена Митрополит Амфилохије, за свог живота, више пута дао благослов да је снимим студијски. Напокон је дошао и тај тренутак, а повод објављивања пјесме је управо годишњица његовог упокојења“- каже наша дивна Даница Црногорчевић.

Даница додаје да јој је посебно задовољство што је заједно са њом пјевала и њена етно група ,,Горица“ која је основана са благословом Митрополита Амфилохија прошле године. У споту се појављује само један дио, док цијела група коју Даница води броји око стотину чланица.
Текст пјесме ,,Јечам жњела“, који датира из 1492. године, записан на ,,Призренском Јеванђељу“ пјевао се све до краја другог свјетског рата и доласка комуниста на власт, подсјећа Даница.

,,Наши блаженог спомена Митрополит Амфилохије и Владика Атанасије су додали неколико строфа у тај текст и преуредили га. Ипак, увијек су додавали нове и нове строфе у зависности гдје се пјесма пјевала и каква је свечаност била у питању. Због тога и не постоји права верзија Митрополитове пјесме осим оне коју је написао у својој књизи ,,Косово је глава Лазерева“ која је издата 2011. године и коју сам одабрала да отпјевам, поред толико много верзија које сам годинама изводила. Ето, само су се ређале строфе“- каже Даница.

Наша Даница додаје да је све припремила Фондација ,,Весели се српски роде“ чији су оснивачи Даница и њен супруг ђакон Иван Црногорчевић.

,,Овај посебан аранжман за пјесму је радио Александар Ђорђевић. За снимање спота ангажовали смо екипу младих академских умјетника из Бања Луке, који иза себе имају престижна признања из ове области. Они су радили и спот за пјесму о Јасеновцу која носи назив ,,Рано моја“ коју смо недавно објавили. Режију потписује Бошко Крљаш, камеру Зоран Пилиповић а монтажу Горан Пузић. У споту су глумила и два Митрополитова кумчета Стефан Радоњић и Ристо Ђукановић. Подржао нас је и КУД ,,Ђурђевданско коло“ а велику захвалност дугујем и Љубици Давидовић, кореографу КУД-а ,,Свети Јован Владимир“ из Бара која нам је позајмила толики број ношњи.

Спот је сниман на више локација у околини Подгорице а хаљину коју сам носила радио је СИНТЕКС креативни тим који чине Наташа Краљ-Мастиловић и Тијана Терзић. Детаљи на костиму представљају модификовану верзију упечатљивих детаља са косовско-метохијске народне ношње“- каже Даница.

Дивна мајка и супруга Даница Црногорчевић додаје да би она, са троје дјеце, тешко успјела да све реализује, изражавајући посебну захвалност свом супругу оцу ђакону Ивану који је апсолутно све сам организовао, што није било ни мало лако јер је заиста огроман број учесника био укључен у реализацију пројекта који ће дуго година радовати душе свих оних који је буду слушали у славу нашег Ђеда који је пјесму ,,Јечам жњела“ радо запјевао у свакој прилици.

Слободанка Грдинић