Дејан Ристић

Дејан Ристић-Митови српске историје

Име: 12.09.2019 Dejan Ristic Mitovi srpske istorije; Опис: Дејан Ристић Тип: audio/mpeg

Да ли су звона Нотр Дама одјекивала због победе Срба на Косову пољу; где је сахрањен деспот Стефан; да ли је Стефан Немања јео златним виљушкама; где су главе кнеза Лазара и Карађорђа; да ли је Марко Краљевић јунак или турски вазал; да ли је Вук Бранковић издајник; да ли је краљица Драга у тренутку убиства била трудна; да ли је Гаврило Принцип написао чувене стихове о „бечким сјенама“, да ли је мајор Гавриловић изговорио чувени борбени поклич; зашто на Титовом гробу нема петокраке?

Mitovi Srpske IstorijeОво је само део од 20 великих дилема које у овој књизи „Митови српске историје“ развијава историчар Дејан Ристић. Он тих двадесет традиционалних митологизираних догађаја осветљава рефлекторима историјских научних чињеница.

Трагајући прецизно, историјским и научним чињеницама, аутор је доказао шта је мит, а шта се заиста збило. Сазнајемо како су публицисти, народни приповедачи, гуслари, путописци, песници, бројним преломним догађајима додали своје визије, домишљали их, домаштавали, заоденули у ново рухо. Како се то улило у „измишљену традицију“, у једну широку реку митова, која вјековима или деценијама запљускује српски народ, буди његову радозналост, води га ка странпутици, али и у опојне пределе веровања и задовољства.

Књига за све генерације. Књига за учтиве расправе и учење на истинитим темељима.