Vjernici Brane Svetinje Niksic

Др Душан Крцуновић на „Агори“ o „Репродуктивном праву“ као манифестацији биополитичке суверене моћи

Име: 55-Emisija Agora - Reproduktivno pravo i biopolitika; Опис: О Репродуктивном праву као манифестацији биополитичке суверене моћи Тип: audio/mpeg

„Јасно је да је нова медијска кампања покренута да под изговором заштите репро-дуктивног права жене, стигматизује Српску православну цркву, дакле већину вјерујућих грађана којима је јасно да се једна етичка тема политизује“

 

У емисији причамо о философији, хришћанству те појавама у савременом друштву са доцентом др Душаном Крцуновићем, професором на Филозофском факултету у Никшићу гдје предаје Философску антропологију и Модерну онтологију и вјежбе из Античке философије.

Dr Dusan KrcunovicНа Агори градимо мали азбучник духовне културе и животно важних савремених феномена.

Православни поглед на светост људског живота ових дана се поново нашао на удару демонстрација агресивног незнања, овога пута од стране активисткиња које се боре за женско репродуктивно право и тјелесну аутономију жене.

Покретање те осјетљиве теме чија је мета сам људски живот у зачећу и то под плаштом људских права жене, „оправдава“ скрнављење, бласфемију и сваку другу окрутност према животу наше цркве и нашем животу у цркви.

Јасно је да је нова медијска кампања покренута да под изговором заштите репродуктивног права жене стигматизује Српску православну цркву, дакле већину вјерујућих грађана којима је јасно да се једна етичка тема политизује.

Наравно, постоје изузеци, случајеви који невољно отварају могућност прекида трудноће, али они само потврђују правило, право на живот. Али, иза ове политизације етике налази се перфидна биополитичка моћ која се проглашава за право, тачније биополитичка моћ се у овом случају манифестује као репродуктивно право.